Kentsel dönüşümün maliyeti 400 milyar $

Kentsel dönüşümü Kore'nin 15 bin dolar, İspanya'nın ise 17 bin dolar milli gelire ulaştıktan sonra tamamladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin kentsel dönüşümü gerçekleştirebilmesi için 100 ila 400 milyar dolara ih

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı 'iktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve dayanıksız yapılar yıkılacak" şeklindeki iddialı açıklamasını gerçekleştirebilmek için 100 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

İNTES tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve Güriş İnşaat'ın ev sahipliğini yaptığı aylık toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye genelinde hasarlı binaların onarılması, kaçak binaların da yıkılmasının maliyetinin 100 milyar doları geçeceğini söyledi. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Bayraktar, Kore'nin 15 bin dolar, İspanya'nın ise 17 bin dolar milli gelire ulaştıktan sonra dönüşümü tamamladığını bildirdi. Van depremiyle ilgili olarak "Deprem nasırımıza bastı" diyen Bayraktar, "Türkiye'nin kentsel dönüşümü gerçekleştirebilmesi için ben deyim 100 milyar dolar, siz deyin 400 milyar dolara ihtiyaç var. Brezilya bu iş için 400 milyar dolar kaynak ayırdı" şeklinde konuştu.

Müteahhitlerin lüks üretim yerine kaliteye odaklanması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, Arap Baharı'nın Türkiye'ye ekonomik ve siyasal alanda çok zarar verdiğini söyledi. Çok sayıda müteahhit olduğunu ve rekabetten dolayı sektörde kâr marjlarının yüzde 3 ile 15 arasında değiştiğini belirten Bayraktar şu ilginç örneği verdi, "Çok özel bir şey bulursanız daha yüksek kar elde edebilirsiniz. Örneğin benim kel başıma ilaç üretirseniz o z aman istediğiniz kadar kazanırsınız"

Koçoğlu: Müteahhitler hiç denetlenmiyor

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu mevcut durumun çok iyi analiz edilmesine işaret ederek, müteahhitlik kriterlerinin iyi belirlenerek önüne gelenin müteahhit olamaması gerektiğini söyledi. Yapı denetiminin sigortayla birlikte işlemesi gerektiğini aksi takdirde bir ayağının topal kalacağını ifade eden Koçoğlu, parasını verdikleri denetim şirketlerinin müteahhitleri denetlemesinin hiç denetleme yapılmamasına yol açtığını kaydetti. Şükür Koçoğlu, İNTES tarafından 1988 yılında hazırlanan yapı denetimi ve sigortayla ilgili bir kitabı Bayraktar'a teslim ederken, o dönemde kitabın bütün bakanlıklar tarafından sümen altı edildiğini hatırlattı.

İhalelerde oluşan düşük fiyatlardan da yakınan Şükür Koçoğlu, ucuza yapılan işlerde hırsızlığın ortaya çıktığını, buna izin vermemek için bürokratların yüreklendirilmesi gerektiğini bildirdi. Koçoğlu, imar planlarının onay yetkisinin mutlaka belediyelerden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir