Kenya'da yatırım fırsatı aranacak
DEİK Başkanı Vardan, 31 Mayıs'ta yola çıkarak Kenya ve Uganda'yı ziyaret edeceklerini, bu ülkelerde potansiyel işbirliklerini değerlendireceklerini belirtti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 31 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Kenya ve Uganda'yı ziyaret edeceklerini belirterek, "Bu iki ülkede birer iş forumu düzenleyeceğiz, iş adamlarını bir araya getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Vardan, söz konusu ziyaret hakkında yaptığı yazılı açıklamada, şubat sonunda 4 Sahra Altı Afrika ülkesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde gerçekleştirdikleri ziyaretle Türkiye'nin 2005'te başlattığı Afrika açılımında önemli bir dönemeci daha geride bıraktıklarını bildirdi.
Beş yıl aradan sonra 4 ülkede Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bu ziyaretlerle ikili ilişkilerde yeni bir dönemi başlattıklarını aktaran Vardan, Fildişi Sahili, Gana, Gine ve Nijerya'ya düzenlenen ziyaretler kapsamında hem bölgeyi hem de bölge iş adamlarını tanımaya ve anlamaya yönelik çalışma yaptıklarını anlattı.
Vardan, ziyaretin kendilerine Türkiye'nin, Sahra Altı Afrika'nın önemli bir ticari ve ekonomik ortağı olmaya hazır durumda olduğunu gösterdiğini belirtti.
Sırada Kenya ve Uganda ziyaretleri olduğunu aktaran Vardan, bu iki ülkede birer iş forumu düzenleyeceklerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde bu iki ülkede temaslarda bulunacaklarını ve iki ülke iş adamlarını bir araya getireceklerini bildirdi.
Kenya'nın yüzde 40'ı 15 yaşın altında olan ve 45 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye için petrol, makine, enerji, motorlu kara taşıtları ve demir-çelik sektörlerinde büyük potansiyel taşıdığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Yeni girişimlerde bulunulacak'
"Bunun yanı sıra özellikle enerji altyapı yatırımlarına büyük bir ihtiyaç var. Türkiye'den Kenya'ya yapılan ihracat 2015 yılı itibarıyla 131 milyon dolar. Başlıca ihracat kalemlerine baktığımızda kara yolu taşıtları için aksam ve parçaları, traktör ve un gibi ürünler üzerinden ilerlemekteyiz. Kenya’ya en çok mal satan ülke neden Türkiye olmasın? İşte bu sorunun cevabı için Kenya'ya gidiyoruz. Bugün Kenya'da 40 Türk işletmesi faaliyet gösteriyor. İnşaat malzemesi, otel ekipmanları, halı, elektronik eşya, deri, kozmetik, restoran işletmeciliği, un sanayisi, mobilya sektörlerinde Kenya’da varlık gösterebiliyorsak diğer sektörlerimizin de potansiyeli var demektir.
Benzer durum Uganda için de geçerli. Uganda ise tarım, madencilik, turizm, altyapı sektörlerinde büyük ticaret ve yatırım fırsatları barındırıyor. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek ziyaretler ile ülkemiz iş adamlarının Afrika açılımı altında yepyeni girişimlerde bulunacağına ve potansiyel işbirliklerini değerlendireceklerine eminiz."