Kılıç'a yumurtalı protesto

Öğrenciler, Anadolu Üniversitesi’nde konuşma yapan Haşim Kılıç’ı İTÜ'deki 18 arkadaşlarının hapis cezasına çarptırılmasını dolayı protesto etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a Anadolu Üniversitesi'nde konuşma yaparken öğrenciler yumurta attı.

Öğrenciler, "Yargı reformu, ileri demokrasi diyorsunuz ama bizim İTÜ'de 18 arkadaşımız hapis cezasına çarptırıldı. Bu mudur ileri demokrasi? Bizim iki hafta önce burada kolumuz, bacağımız kırıldı" dedi.

Öğrencilerin attığı çakmak ve yumurta Kılıç'a isabet etmedi. Korumalar da kürsüye çıkarak Kılıç'ı açtıkları şemsiye ile korumaya çalıştı. Eylemci 3 öğrenci ise polis tarafından gözaltına alındı.

Kılıç, konuşmaya devam etmek istedi ve "Değerli arkadaşım, biraz sonra sempozyum başlayacak. Bu görüşlerinizi orada dile getirirsiniz" dedi.

Sözlerini sürdürmeye çalışan kız öğrenci, üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkardı.

"Türkiye'de yargı sorunlu"

Kılıç, Türkiye'deki en çok hak ihlallerinin, maalesef yargıya dayalı, yargı kararlarına dayalı hak ihlalleri olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuruların çok büyük bir bölümünün yargıdan kaynaklanan hak ihlalleri olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle devam etti:

"Bir başka ifadeyle, adil yargılama hakkının ihlali sonucunda meydana gelen olumsuzlukların olduğunu görüyoruz. Yılda 3 bin 500-4 bin arasında bir başvurunun AİHM'e yapıldığını eğer düşünürsek bu konuda bireysel başvurunun ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmış oluruz. AİHM'e gitmeden Türkiye'de de bu hakların ihlali konusunu, daha doğrusu yargı kararlarından doğan ihlallerin bir kez yurt içinde denetiminin sağlanması noktasındaki anlayıştan hareket edilerek bireysel başvuru konusu hayata geçiriliyor. Tabi şunu da açıkça ifade etmek gerekir ki, Türkiye'de yargı sorunludur. Bu sorunlarımızı hepimiz biliyoruz ve zaman zaman da dile getiriyoruz. Türkiye'nin çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyacı var. Yargı reformunu yapmadığımız sürece bugün Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurular aynen AİHM'de olduğu gibi katlanarak çoğalmaya devam edecektir. Bu sebeple öncelikle bireysel başvurudan önce bir yargı reformunun acilen yapılması ve hayata geçirilmesi gereği açıktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir