”Kılıçdaroğlu'nun mesajları umut verici”

Tanıl Küçük, Kılıçdaroğlu'nun, "Sanayinin, üreten Türkiye'nin önünü açmaya" yönelik mesajları"nın ümit verici olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "sanayinin, üreten Türkiye'nin önünü açmaya, parti içi demokrasi başta olmak üzere, daha çağdaş standartlarda demokrasiye ulaşmaya yönelik mesajları"nın ümit verici olduğunu belirtti.

Küçük, Mayıs ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, 750 sanayicinin imzası ile 1952 yılında kurulan İSO'nun 30 Mayıs'taki ilk meclis toplantısıyla faaliyetlerine başladığını hatırlatarak, 14 bin 800'ü aşkın üyeye sahip İSO'ya üye kuruluşların Türkiye sanayi üretimi ve katma değerinin yaklaşık yüzde 40'ını, GSYİH'nin yüzde 9,3'ünü, toplam ihracatın yüzde 35'ini ve toplam sanayi istihdamının yüzde 17'sini yaptığını anlattı.

Mayıs ayının ekonomi ve siyasette yoğun geçtiğini dile getiren Küçük, "Sayın Deniz Baykal'a yönelik çirkin komployu şiddetle kınadığımızı ifade etmeliyim. Yakın dönem Türk siyasi tarihinin en önemli simalarından biri olan Sayın Baykal'ın, genel başkanlığa bu şekilde veda etmek durumunda kalması hepimizi incitmiştir. Daha ötesinde bu olay, özel hayata, bireysel haklara yönelik müdahalelerin ulaştığı boyutu göstermesi açısından ayrıca kaygı vericidir. Türkiye, iletişim üzerinde, özel hayat üzerinde hak ihlallerinin yaşandığı, bir korku ülkesi olmaktan artık çıkmalıdır" diye konuştu.

Küçük, CHP Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve partinin yetkili organlarında görev almak üzere seçilen yöneticileri kutlayıp, başarılar dilerken, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun sanayimizin, üreten Türkiye'nin önünü açmaya yönelik mesajları, parti içi demokrasi başta olmak üzere daha çağdaş standartlarda bir demokrasiye ulaşmaya yönelik mesajları ümit vericidir" dedi.

Cari açık 

Tanıl Küçük, Türkiye'nin işsizlik ve istihdam sorununun, çok katmanlı, çok boyutlu olduğuna ve böyle bir meselenin, kapsamlı bir ulusal strateji ile çözülebileceğine işaret ederek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, ulusal istihdam stratejisi üzerinde çalışıldığı yönündeki açıklamasından memnun olduklarını ifade etti.

Babacan'ın, açıklamasında teknolojinin ilerlemesiyle bazı alanlarda sanayinin istihdam potansiyelinin eskisi kadar yüksek olmadığını, bu nedenle yeni istihdam stratejisinin hizmetler odaklı olacağını belirttiğini anımsatan Küçük, "Sayın Başbakan Yardımcımızın bunu kastetmediğinden eminiz, ancak ifadelerinin, kamuoyunda, sanki 'sanayi olmadan da olur' gibi bir yoruma sebep olmasından endişe etmekteyiz, böyle ifadelerin yanlış anlaşılabileceği düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Küçük, küresel rekabet koşullarında, sanayide, yüksek katma değerli üretim yapısına geçişi hedeflerken,verimliliğe, teknolojiye, Ar-Ge'ye dayanan rekabet gücü derken, sanayiyi, emek yoğun istihdam deposu olarak değerlendirmenin gerçekçi olmadığını belirterek, "Hizmetler sektörü, Türkiye için, istihdamda daha geniş bir açılım imkanı sunabilir. Ancak, bu noktada şu gerçeği hatırlatmalıyız ki, ticaret ve ulaştırma başta olmak üzere, hizmetler sektöründe gelişmenin tetikleyicisi sanayidir" dedi.

Sanayi üretiminin, halen kriz öncesi seviyesinin gerisinde bulunduğuna değinen Küçük, 2010'un ilk üç ayında cari açığın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 402,8 oranında artarak yaklaşık 10 milyar dolara ulaşmasına bakarak, yılın tamamı için öngörülen 18 milyar doların büyük oranda aşılacağının söylenebileceğini belirtti.

Küçük, konuşmasında Yunanistan'daki gelişmelere dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Yunanistan'daki kriz, dönüp dolaşıp bütün Avrupa'yı etkileme potansiyeli taşımaktadır. En büyük dış ticaret pazarımız olan AB'de yaşanacak ikinci bir kriz, ihracatımız başta olmak üzere pek çok açıdan Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Avro her geçen gün kan kaybetmekte, 'bir dolar-bir avro' senaryoları gündeme gelmektedir. Paritedeki radikal değişiklikler, ihracat ve ithalatımızdaki dengeleri de etkileyecektir. Euro bölgesi, en büyük ihracat pazarımızdır. Ham maddesini dolarla alan sanayicimiz, artan maliyetini sattığı ürüne nasıl yansıtacaktır, yansıtabilecek midir?

Son dönemde Türkiye'nin küresel ve bölgesel güç olma vizyonu, tüm dünyada daha çok hissedilir, daha çok konuşulur hale gelmiştir. Türkiye bu vizyonu kaybetmemelidir. Ekonomide elde edeceği başarılarla da içini doldurmalı, sağlamlaştırmalıdır. Bir ülkenin gerçek anlamda küresel güç olabilmesi için tüm kurumlarının, tüm sektörlerinin bu vizyonu paylaşması, ona göre yapılanması, birbirini tamamlaması gerekmektedir."

Siyasi ve ekonomik ısınma

İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasına başlarken CHP Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu kutladı.

Bahçıvan, siyasetin, sıcak gelişmelere gebe olduğunun görüldüğünü belirterek, "Meteoroloji uzmanları bu yazın mevsim normallerinin üzerinde sıcak olacağını söylüyor. Benim kanaatime göre sadece mevsimsel bir sıcaklık değil, siyasal ve ekonomik açıdan da bir sıcaklık önümüzdeki aylarda bizi bekliyor" dedi.

Bu arada, Koç Holding Üst Yöneticiliği (CEO) görevine getirilen Turgay Durak'ın, kendi isteğiyle İSO Yönetim Kurulu Üyeliği ve Meclis Üyeliği görevinden ayrıldığı bildirildi. Durak'ın yerine yönetim kurulu üyeliğine Uran Tiryakioğlu, meclis üyeliğine ise Ömer Bilgin getirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir