Kimya sektörü hükümetten destek bekliyor

Kimya Sektörü Platformu (KSP) ve İKMİB Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün nefesinin tükendiği, sektörün artık desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Kimya sektörü olarak ihracatımızı hiçbir destek ya da teşvik almadan bu noktaya getirdik ama nefesimizin tükendiği bir noktaya geldik. Artık desteğe ihtiyacımız var. Hükümetten beklentimiz, en kısa zamanda teşvik mekanizmasının açıklanması" dedi.
Akyüz, 2011 Kimya Yılının değerlendirdiği ve sektörün 2012 yılı hedeflerinin açıkladığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, kimya sektörünün 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 15 milyar 26 milyon dolarlık ihracata imza atarak, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 13'ünü gerçekleştirdiğini ve şu an ihracatta en büyük ikinci sektör konumunda bulunduğunu belirtti.
2011 yılı sonunda ihracatın 16 milyar doların üzerine çıkacağını, 2012 yılında 18 milyar dolarlık ihracat hedefiyle çıtayı her geçen gün yükselttiklerini söyleyen Akyüz, 2023 yılı ihracat hedeflerinin ise 50 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Akyüz, kimya sektörünün rekor ihracata imza atmasının önemli bir başarı olduğunu, ancak şimdiye kadar hiçbir teşvik almadan bu noktaya gelen kimyada nefeslerin tükendiğini söyledi.
Akyüz, "Kimya sektörü olarak ihracatımızı hiçbir destek ya da teşvik almadan bu noktaya getirdik ama nefesimizin tükendiği bir noktaya geldik. Artık desteğe ihtiyacımız var. Her koldan yatırıma bir eğilim var ama yönlendirme yok. Teşvik mekanizması olacaksa hemen açıklanmalı. Belirsizliğin olduğu bir ortamda yatırımlar başlamıyor. Yatırım kararı verildikten sonra bürokrasinin aşılması ve toprağa kazmanın vurulması en az iki yıl alacak. Hükümetten beklentimiz, en kısa zamanda teşvik mekanizmasının açıklanması" diye konuştu.
Akyüz, toplantıda 22 Aralık'ta Fransa Meclisi'nde oylanacak Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısına da değindi. Akyüz, ticaret erbabı olarak gerekeni yapmaya hazır olduklarını, kimya sektörünün Fransa'dan yaptığı 1 milyar 890 milyon dolarlık ithalatı başka ülkelere çekebileceklerini açıkladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir