Kırtasiye alışverişinde velilere ‘ftalat’ uyarısı

Uzmanlar, yasak olmasına rağmen kırtasiye ürünlerinde konusunda ebeveynleri uyarıyor: Plastik içerikli okul malzemelerinde rastlanan ftalat, çocukların cinsiyetlerini bile tehdit ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL - Okulların açılmasına az bir süre kala bağımsız laboratuvar ve uzmanlardan gelen uyarılar kırtasiye gereçlerinde çocukları bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi. Tehlikenin adı “ftalat”... Kullanımı yasak olmasına rağmen plastik içerikli okul malzemelerinde rastlanan ftalat, çocuklar cinsiyet değişimine yol açacak sonuçlar bile doğurabiliyor. Nisan 2011’de azo boyar maddeler ve ftalatın kırtasiye ürünlerinde bulunmamasına yönelik tebliğ çıkmasına ve yürürlüğe girmesine rağmen, hala bu konuda yeterli denetim yok. Hatta Nisan 2012’de çıkan bir başka tebliğ kırtasiye ürünleri imal, ve ithal edenlerle satanlara ürünlerde azo boyar madde ve ftalat bulunmaması konusunda 2013’e kadar süre tanıyor.Sağlık Bakanlığı da 2013 yılına kadar denetçi yetiştirmek için çalışıyor.

Ucuz olduğu için kullanılıyor

Uzmanlar okul alışverişleri yapılmadan önce, azo boyar ve ftalat konusunda ebeveynleri uyarıyor. Ürünleri analiz eden SGS Türkiye’nin Tüketici Ürünleri Bölüm Müdürü Mehmet Cem Özen “Bazı kırtasiye ürünlerinde ftalat bulunuyor. Bu çocukta cinsiyet değişimine bile yol açabilecek oldukça tehlikeli bir madde. Çocuğun hormon dengesini değiştirerek cinsel eğilimini bozabiliyor” dedi.

SGS Türkiye Gıda Dışı Satış Müdürü Özge Ergun ise “Çantadan kaleme, silgiden cetvele kadar birçok kırtasiye ürününü test ettik. Son iki yıldır en çok karşılaştığımız zararlı madde ftalat, sonrasında azo boyar madde geliyor. 10 yıl önce zararsız olduğu düşünülen maddelerin yarattığı tehdit gelişen teknoloji ile birlikte yeni ortaya çıkıyor. Zararlı maddeler ilk olarak yetersiz bilgi, ikinci olarak da düşük maliyet yüzünden kullanılıyor. Üretimde ftalat kullanımı maliyeti yüzde 15-20 düşürüyor. Sadece Uzakdoğu’dan gelen ürünler sorunlu demek doğru değil, ister ithal ister yerli üretim olsun denetlenmeyen her ürün tehlike içerebilir” diye konuştu.

‘Danimarka’da yasaklandı’

[PAGE]

‘Danimarka’da yasaklandı’

DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Endokrinoloji Uzmanı Profesör Doktor Atilla Büyükgebiz ftalatın çocuklarda östrojen salgısını artırarak vücut dengesini değiştirdiğine işaret etti. Büyükgebiz, “Ftalatların kullanımı AB’de yıllardır yasak. Bizde de Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Uzakdoğu’dan gelen plastik maddelerde kullanılıyor ve yumuşatıcı özelliği var. Çocuklar ağızlarına alıp emdiklerinde kana geçiyor ve fazla miktarı östrojenik etki yapıyor. Erkeklerde östrojen artımına bağlı meme büyümesi, kızlarda erken yaşta meme büyümeleri oluyor” dedi. İ.Ü. Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Adnan Aydıner ise “Ftalat sıcakla temasla daha çok vücuda alınır. İçinden su geçen plastik maddeler özellikle tehlikeli. Ürün ne kadar uzun süre kullanılırsa etkisi o kadar çok olur. Uzun süreli kronik temas daha ciddi bir olaydır ve ürünün verdiği zararı artırır” diye konuştu.

kirtasiye1.jpg

kirtasiye2.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir