Kişi başı 10 bin dolara yakın gelir elde ettik

Yılmaz, "Dünyayı krizin kasıp kavurduğu, büyük bankaların şirketlerin battığı bir dönemde işsizlik oranı yüzde 11'e düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AKSARAY- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "2010 yılında, yine kişi başına 10 bin dolara yakın gelir elde etmiş olacağız" dedi.

Bakan Yılmaz, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) iftar programında yaptığı konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istihdam rakamlarına değindi.

Dünyayı krizin "kasıp kavurduğu, büyük bankaların şirketlerin battığı" bir dönemde Türkiye'de 1 milyon 600 bin kişiye iş bulunduğunu belirten Yılmaz, "İşsizlik oranı yüzde 11'e düştü. Bir çok ülkede, İspanya gibi ülkelerde bu oranlar yüzde 20'lerde, gelişmiş bir çok ekonomide bu oranlar çok yüksek" diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'nin dünyadaki 17'nci büyük ekonomi olduğunu, 2002 yılında 230 milyar dolar milli gelirin 6 yıl gibi bir sürede 730 milyar dolara çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu muazzam bir gelişme. Küresel krizin etkisiyle 2009 yılında kurlardaki oynamanın da etkisiyle 617 milyar dolara geriledik. Fakat bugün sevindirici bir şeyi söylemek istiyorum. Devlet Planlama Teşkilatında yaptığımız çalışmalarda şunu görüyoruz ki 2010 yılında yine 700 milyar doları yakalayacağız. Kişi başına gelirimiz 2002 yılında 3 bin dolardı, 2008'lere geldiğimizde 10 bin doları geçti. Krizin etkisiyle 8 bin 500 civarına gerilemişti. Yine sevindirici bir haber, 2010 yılında 10 bin dolara yakın, 10 bini geçemeyeceğiz ama yine kişi başına 10 bin dolara yakın gelir elde etmiş olacağız. İhracatımızda da aynı şekilde, yine bir çok alanda çok önemli gelişmeler oldu."

Bir ülkede güven ve istikrar olmadan, hukuk devleti tam olarak yerleşip işlemeden, gerçek anlamda birinci lige çıkmanın mümkün olmadığı görüşünü dile getiren Bakan Yılmaz, "Zorlayabilirsiniz işte 10 bin doları aşarsınız biraz, daha aşarsınız fakat hukuk devletini öngörülebilirliği, güveni, istikrarı tam olarak pekiştirmediğiniz zaman, ekonominiz yavaş yavaş yerinde saymaya başlar. İşte Türkiye tam bu noktada çok önemli reformlar yapıyor. Anayasasında, yasalarında önemli değişiklikler yapıyor" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir