KOBİ'ler daha fazla destek bekliyor

Kredi olanaklarının girişimciler için bir sorun olduğunu belirten işletmeler, yeni yılda hükümetten bu konuda daha fazla destek bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'deki küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yüzde 89'u, kredi olanaklarının girişimciler için bir sorun olduğunu, yeni yılda hükümetten bu konuda daha fazla destek, finansman kolaylığı beklediklerini belirtiyor.

Regus Business Tracker'ın, KOBİ'lerin ve girişimcilerin hükümetler ve finansal kuruluşlardan sağladıkları desteklere ilişkin 78 ülkede 5 binden fazla girişimciyle yaptığı ankete göre, uluslararası işletme sahiplerinin en az yüzde 75'i, hükümetlerinin genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin menfaatlerini görmezden geldiğini ifade ediyor. Türkiye'de aynı görüşü savunan KOBİ'lerin oranı ise yüzde 72'yi buluyor.

Türkiye'deki işletme sahipleri, özellikle Türkiye'de KOBİ'lerin, gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 50'sini oluşturduklarını dile getirirken, ulusal düzeyde de istihdamın yüzde 60'ını oluşturduklarını ifade ediyor.

Banka kredilerinde hala sorun var

Regus'un anketine göre, uluslararası ölçekte yer alan işletmelerin yüzde 74'ü, Türkiye'deki işletmelerin de yüzde 89'u, kredi olanaklarının girişimciler için bir sorun olduğunu belirtiyor. İşletmeler, bankaların girişimci teşebbüslere ve küçük işletmelere daha fazla kredi imkanı yaratması gerektiğini, bunun için de hükümetlerin KOBİ'ler için özel paketler oluşturmasını beklediklerini dile getiriyor. Ayrıca, uluslararası işletmelerin yüzde 72'si ve Türkiye'de işletmelerin yüzde 68'si de, nakit akışını korumanın dünya genelindeki küçük işletmeler için bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan, uluslararası ölçekteki işletmelerin yüzde 86'sı, Türkiye'deki işletmelerin de yüzde 95'i, girişimcileri teşvik etmek ve desteklemek için hükümetlerin KOBİ'lere yönelik özel "Girişimci Sermaye Fonları"nın oluşturmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Regus Business Tracker İcra Başkanı Mark Dixon, KOBİ'lerin ulusal ekonomi açısından büyük çapta öneme sahip olmalarına rağmen, KOBİ sahiplerinin seslerini duyurmaya uğraştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Küresel kriz döneminde, ekonominin bu kilit sektörü, sermayeyi güvence altına alma ve nakit akışını korumada sıkıntılar yaşamıştır. KOBİ'ler özellikle hükümetten, yeni yılda büyük beklenti içinde olduklarını belirtiyorlar. Özellikle Türk KOBİ'leri ki, özel işletmenin yüzde 99,9'unu oluşturmaktadır, iyileşme döneminde yatırım yapmak için sermayeye erişmekte zorluk çektiklerinden şikayet ediyorlar. Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Türkiye'deki bankaların Türk KOBİ'lerine nakit akışlarında kolaylık sağlaması için, 2009 yılında 1,5 milyar Avro'luk bir kredi limiti açmasına rağmen, girişimcilerin kredi ulaşılabilirliği konusundaki endişeleri değişmemiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir