KOBİ'ler de 'onaylanmış kişi statüsü'ne dahil olacak

Bakanlıktan yapılan açıklamada, C sınıfında yer alan firma sayısı artırılacağı ve bu oranın yüzde 80'e çıkartılacağı kaydedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle KOBİ'ler ve perakendecilerin de "onaylanmış kişi statüsü" sistemine dahil olacağını, böylece toplam ithalat ve ihracatın yüzde 80'nini onaylanmış kişi statüsündeki firmalarca gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, gümrük işlemlerinde önemli kolaylıklar getiren onaylanmış kişi statüsü sisteminin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında yürürlüğe giren ve "imalatçı olma" genel koşulunun kaldırıldığı, 16 Temmuz'da Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile KOBİ'lerin ve perakendecilerin de sisteme dahil edilmesinin sağlanacağı belirtildi.

Hali hazırda onaylanmış kişi statü belgesi sahibi 825 firmanın, toplam ithalat ve ihracatın yaklaşık olarak yüzde 45'ini gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, yapılan düzenlemeyle KOBİ'lerin ve perakendecilerin de sisteme dahil olması sağlanarak, C sınıfında yer alan firma sayısı arttırılacağını ve bu oranın yüzde  80'e çıkartılacağı kaydedildi.

KOBİ ve perakendecilerin gümrük işlemleri kolaylaşacak

Gümrük işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlayan Onaylanmış Kişi Statüsü'nün güvenirlik (genel şartlar) ve performans kriterlerine (gerçekleştirilen ihracat ve ithalat tutarları) bağlı olarak, dış ticaret hacmi ve istihdam düzeylerine göre A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere üçe ayrıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"KOBİ'lerin ve perakendecilerin de sisteme dahil edilerek C sınıfı onaylanmış kişi statüsünün tanınmasına yönelik yönetmelik değişikliğiyle 'imalatçı olma' genel koşulu kaldırılıyor.

Düzenleme kapsamında istihdam edilmesi gereken sigortalı çalışan sayısı 30'dan 15'e indirilirken, ihracata ilişkin performans kriteri 2 milyon FOB/ABD dolarından (FOB:belirlenen limandan veya gemi güvertesinden teslim) 1 milyon FOB/ABD dolarına düşürüldü. İthalat ve fiili ihracat toplamına ilişkin performans kriteri 8 milyon ABD dolarından, 6 milyon ABD dolarına düşürülürken, sabit sermaye yatırımına ilişkin performans kriteri ise 25 milyon ABD dolarından 15 milyon ABD dolarına düşürüldü.

Yönetmelik değişikliği ile aynı zamanda, daha önce sadece A ve B sınıfı onaylanmış kişilere tanınan teminat kolaylıklarından biri olan götürü teminat uygulamasından faydalanma yetkisi C sınıfı onaylanmış kişilere de tanınıyor. Her işlem için ayrı ayrı teminat verme zorunluluğunun kaldırıldığı düzenlemeyle C sınıfı onaylanmış kişi statüsü için başvuruların teşvik edilmesi amaçlanıyor."

Açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle getirilen bir diğer düzenlemeyle vergi kaybına neden olan işlemler beyan sahibince idareye bildirildiği takdirde düzenlenen ceza kararları yeni statü belgesi alınmasına engel teşkil etmeyeceği ve mevcut statü belgelerinin geri alınmasına da sebep olmayacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir