”KOBİ'ler için yeni düzenleme üzerinde çalışıyoruz”

Bakan Ergün, KOBİ'lerin de halka açılmasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "KOBİ'lerin de halka açılmasını sağlayacak ve böylece bankalara olan bağımlılığı azaltacak bir düzenleneme üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Ergün, KOSGEB'in düzenlediği "KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı Ortak Akıl Çalıştayı Taslak Programı"nda yaptığı konuşmada, küresel ortamda özel sektörün rekabet edebilirliğini arttırmak amacıyla çok önemli çalışmalar başlattıklarını, son teşvik programıyla, sektörel ve bölgesel uygulamalara geçtiklerini, şehirlerin potansiyeline uygun bir teşvik sistemi oluşturduklarını söyledi.

Ergün, "Yine KOBİ'lerin de halka açılmasını sağlayacak ve böylece bankalara olan bağımlılığı azaltacak bir düzenleneme üzerinde çalışıyoruz. Hazırladığımız son teşvik paketiyle, KOSGEB'i kredi sağlayan bir kurum olmaktan çıkardık, eğitici, yönlendirici ve teşvik edici bir yapıya kavuşturduk" dedi.

Nihat Ergün, destek programlarında belirledikleri alanlara dikkat edilirse, özel sektörün sorunlarıyla birebir örtüştüğü ve küresel rekabet gücü kazanmanın kilit kavramlarına ağırlık verildiğinin görüleceğini söyledi.

Bu önemli gelişmelerin, KOBİ'lerin gelişmesi ve desteklenmesi konusunda devletin sahip olduğu mekanizmaları oldukça güçlendirdiğini ifade eden Ergün, "Bu hamleler, orta ve uzun vadede çok önemli faydalar üretecek, destek ve teşviklerin bölge ve sektör özelindeki sorunlara çözüm üretme kabiliyetini artıracaktır" diye konuştu.

"Hızlı şekilde yoluna devam eden KOBİ'ler oluşturmamız gerekiyor"

Ergün, şunları kaydetti:

"Mesela proje destek programı... KOBİ'ler proje yapma konusunda zayıflar.  Proje yapmayı öğrenmeleri gerekiyor ama. Eğer bizden bir destek alacaklarsa proje yapmayı öğrenecekler. 'Bizi proje yapmakla uğraştırmayın, desteği veren, parayı ver ben ne yapacağımı bilirim' eski yaklaşım buydu. Şimdiki yaklaşık şu; sen ne yapacağını söyle para hazır. Hem kendin bil ne yapacağını hem de biz bilelim. Paramız var. Türkiye AB projelerinden de başlangıçta yararlanamıyordu. Fonlara biz destek veriyoruz. Türkiye olarak ama senelerce proje yapmasını bilmediğimiz için bu fonlardan yararlanamamıştık. Ama ne oldu zorlaya zorlaya şimdi Anadolu'nun en ücra köşesindeki kamu kurumu, sivil toplum örgütü, özel sektör, işletmeler proje yapmayı öğrendiler, şimdi AB fonlarından destekleri almaya başladılar. O nedenle KOBİ'lerimiz proje yapmayı öğrenecekler. Projesi olmayana destek yok. Var da onu geliştirecek, onu büyütecek destek değil bunlar. Halbuki biz bu destek programıyla çok farklı şeyler yapmak istiyoruz."

KOBİ'lere yönelik destek ve teşvik sistemlerinin kısa vadeli ve finansman odaklı çözümlere odaklanmasının doğru olmadığını, bütün gelişmiş ülkelerin bu yaklaşımı terk ettiğini, KOBİ'lerin yönetim becerilerini, üretim kabiliyetlerini ve rekabet güçlerini artıracak alanlara yöneldiklerini söyleyen Ergün, "Hükümet olarak, biz de aynı yaklaşımı benimsiyor, sadece KOBİ'lerin hayatta kalmasını sağlamak değil, sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlayacak bir zemin oluşturmak istiyoruz. Ayakta kalmayı başaran değil, hızlı ve güvenli bir şekilde yoluna devam eden KOBİ'ler oluşturmamız gerektiğini biliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir