”KOBİ'lere sağladığımız destek 2,5 milyar euro oldu”

Pierini, "AYB kredileri, AB'nin faizsiz fonları KOBİ'lerin borçlanma maliyetlerini aşağıya çekiyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişmekte sıkıntı yaşadığının çok açık olduğunu belirterek, en son ekonomik krizin de durumları iyice zorlaştırdığını bildirdi

AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Pierini, Avrupa Yatırım Bankası'nın AB işbirliği ile Türkiye'ye 150 milyon euro tutarında ''KOBİ İyileştirme Kredisi'' tahsis etmesini değerlendirerek, Türkiye ve AB'nin daha fazla istihdam olanağı yaratıp sosyal kaynaşmayı güçlendirerek ekonomik büyümeyi sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Pierini, karşılıklı ticareti üçe katlayarak 100 milyar euro seviyesine çıkaran bir başarı öyküsü olan Gümrük Birliği ile elde edilen ortak ekonomik kazanımları daha da ileriye götürmenin gerekli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'ye doğrudan yapılan yabancı yatırımların üçte ikisinin AB'den geldiğini ifade etti.

Bunun da üretim, pazarlar ve tedarik zinciri açısından iki ekonomi arasında önemli ölçüde bütünleşme yaşanmasını sağladığını belirten Pierini, AB'nin önde gelen şirketlerinin Türkiye'deki yüzlerce KOBİ'ye alt yüklenici olarak iş sağladığını vurguladı.

KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişmekte sıkıntı yaşadığının çok açık olduğuna işaret eden Pierini, en son ekonomik krizin de durumlarını iyice zorlaştırdığını ifade etti.

Pierini, AB'nin, Türkiye'deki küçük işletmelerin Avrupa Yatırım Bankası gibi finans kuruluşlarıyla birlikte çalışarak finansman kaynaklarına erişimini iyileştirmesi için birkaç inisiyatifi desteklediğini belirterek, kredi programlarından kredi garanti programlarına ve girişim sermayesi fonlarına kadar uzanan çeşitli inisiyatifler aracılığıyla, 2010 yılında Türk KOBİ'lerini yaklaşık 1,2 milyar euroluk kapsamlı bir finansman paketi ile desteklediğini anlattı.

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen ise konuya ilişkin şunları kaydetti:

''Avrupa Birliği'nin bankası olarak, Avrupa Yatırım Bankası fonlarından AB dışında en büyük payı alan ülke konumunda olan Türkiye'ye büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha teyit etmek istiyoruz. Ülkenin küçük ve orta boy işletmelerine sağladığımız destek, son 2 yılda 14 operasyon yoluyla 2,5 milyar euroya ulaşmış bulunuyor. Bugün, AB Komisyonu ile işbirliği halinde, KOBİ'ler için yenilikçi bir yapı oluşturmak suretiyle niteliksel bir kilometre taşına ulaşmış bulunuyoruz. Bu çığır açan operasyon, AYB kredilerinin cazip koşulları ile AB'nin faizsiz fonlarının harmanlanması yoluyla KOBİ'lerin borçlanma maliyetlerini daha da aşağıya çekmektedir.

Daha düşük maliyetler ve daha uzun kredi vadeleri şirketlerin direncini ve yatırımlarının ödenebilirliğini artırarak, şirketlere küresel krizin olumsuz etkileriyle baş edebilme gücünü kazandıracaktır. Desteğimizin sağlamasını beklediğimiz ekonomik faydalar, KOBİ'lerin 1,9 milyon şirketle ülke ekonomisinin en büyük sektörü ve en büyük istihdam sağlayıcısı olması dolayısıyla, Türkiye'deki istihdamın devamı ve özel sektörün gelişmesi açısından önem taşımaktadır. Bu operasyon, Avrupa Yatırım Bankası'nın 2010 stratejisi ile tamamen uyumludur. Ekonomik düzelme ve istihdam üzerindeki etkileri çok büyük olan, fakat finansal kaynaklara erişmekte güçlük çeken KOBİ'ler, bu yıl da Avrupa Yatırım Bankası için öncelik taşımaya devam edecektir.''

 

Bu konularda ilginizi çekebilir