KOBİ'lerin risklerine sigortacılardan çözüm

Ekonomik krizlerden ve durgunluklardan en çabuk etkilenen ekonominin can damarı KOBİ'lerin sigortaya ilgisi her geçen gün artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni bir yıla giriyoruz. Global ekonomik krizden çıkışta en önemli göstergelerden biri olarak kabul gören Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ) üretim kapasitelerindeki artış geride bıraktığımız yılda kendini fazlasıyla hissettirdi. Öte yandan KOBİ'lerin ekonomik anlamda toparlanması ile birlikte ihtiyaçları ve riskleri de aynı oranda artıyor. Risk yönetimi sigortanın en önemli aşamalarından birisi olarak görülüyor.

KOBİ'ler için büyük önem taşıyan risk kavramı günümüzde maliyet hesaplarında en önemli kalemler içinde yer almaya başladı. Doğru risklere doğru teminatı doğru maliyetlerle almak ise çok önem teşkil ediyor. Örneğin, işletmeye konulan bir sprinkler sistemi veya bölümler arasına yapılan bir yangın duvarı yangın riskini çok azaltır ve böylece sigorta, maliyeti büyük ölçüde düşürür.

Bazen bir çim biçme makinesi bile bir petrol tesisinde veya büyük alana yayılmış bir işletmede riski büyük ölçüde azaltabilir. Risk yönetimi ile önce o işletmenin maruz kalacağı riskler tanımlanır, belirlenir, daha sonra bazı teknik metodlarla bu risklerin boyutları ölçümlenir, yani verebilecekleri maddi manevi zararların boyutu parasal olarak belirlenir.

Son yıllarda KOBİ poliçelerindeki artışa paralel olarak, KOBİ paket poliçelerine verilen önemde de artış oldu ve ürünler teminat bazında zenginleşmeye başladı. Akaryakıt servis istasyonları, eczaneler, turistik tesisler ve hatta marketler gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik özel paket poliçeler sunuluyor. Paket poliçelerde KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları ve her an yararlanabilecekleri asistans hizmetleri de yer alıyor. Tıbbi danışmanlık, acil sağlık, acil kara ambulansı ve acil hekim hizmetleri de veriliyor.

Su: KOBİ'ler için özel poliçelerimiz var

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: "Son yıllarda KOBİ poliçelerindeki artışa paralel olarak, KOBİ paket poliçelerine verilen önemde de artış oldu ve ürünler teminat bazında zenginleşmeye başladı. Anadolu Sigorta olarak uzun süredir; akaryakıt servis istasyonları, eczaneler, turistik tesisler, marketler gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik özel paket poliçelerimiz bulunmaktaydı. Şirketimizin bu bağlamda KOBİ'lere yönelik olarak geliştirdiği KOBİ Paket Poliçesi ürünü ile hedef kitlemizde yer alan tüm işletmelerin bütün sigorta ihtiyaçlarını tek bir teminat şemsiyesi altında toplayıp, sigortalılarımızın memnuniyetini en üst seviyeye yükseltmeyi hedefliyoruz. Paket poliçemizin içeriğinde KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları ve her an yararlanabilecekleri asistans hizmetleri bulunuyor.

Sözgelimi Medline Acil Sağlık Hizmetleri sayesinde sigortalılarımız; tıbbi danışmanlık, acil sağlık, acil kara ambulansı ve acil hekim hizmetlerinden yararlanabilir. Anadolu Hizmet İşyeri asistans hizmetini de yine KOBİ'lerin güncel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarladık.

Risk analizi, acentenin veya işletmenin tercihi ile şirketimizin gerekli gördüğü durumlarda "Risk Mühendisliği Birimi" tarafından yapılıyor. Konusunda uzman çalışanlarımız, işletmeleri ziyaret ederek risk hakkında bilgi toplamakta ve işletme özelinde dikkat edilmesi gerekli hususları raporlarında belirtiyor. Bu raporlar paralelinde işletmenin riskine göre teminat ihtiyaçları belirlenmekte ve o işletmeye özel bir sigorta teklifi yapılıyor. Bu bağlamda bu raporlar ile işletmenin sigortacısı olarak sigorta danışmanlığı hizmeti de verilmiş oluyor. "

Gürkan: Broker olarak sağlanan en önemli hizmet risk yönetimidir

AON Benfield Türkiye Ceo'su Servet Gürkan: "Sigorta yaptırmak isteyen kuruluş öncelikle uzman görüş vasıtasıyla ile ilgili döneme ait işletme risklerini tespit etmeli. Bu işlem tamamen teknik ve bilimsel yöntemlerle yapılır ki gereksiz tedbir ve teminatlar alınmasın. Örneğin 10. kattaki bir işletmeye veya tepe üstündeki bir işletmeye seylap (sel) teminatı almanın gereksizliğini de belirlemek gerekir. Bu belirlemenin ardından yine teknik danışmanlık ile bazı riskler basit tedbir ve önlemlerle azaltılır veya tamamen yok edilir. Alarm takmak, yangın söndürücü koymak, yedek vana takmak v.b. basit veya daha kapsamlı tedbir ve önlemler alınır. Daha sonrada kalan risklerin boyutuna ve gerçekleşme sıklığına göre işletmenin üzerinde kalabilecek (muafiyet) ve sigortacıya devredilecek riskler nitelik ve nicelik olarak tasnif edilir ve bu cetvele göre sigortacıya devredilecek riskler için en uygun teminatlar uygun maliyetlerle sağlanır. Broker olarak sağlanan en önemli hizmet risk yönetimi hizmetidir.

Böylece kuruluşların hem risklerini minimize ediyoruz, hem de en doğru maliyetle sigorta edilmelerini sağlıyoruz. Bunun için elimizde özel yazılımlar ve bu işlemleri yapacak uzmanlar var. Biz Aon Benfield olarak tüm bu hizmetleri en geniş ölçüde veriyoruz ve yelpazemizde en büyük holdingden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar yüzlerce farklı kuruluş var. İşin ve riskin büyüklüğüne göre yurtdışı reasürans gerektiğinde onu da sağlıyoruz veya yurtiçinde temin edilemeyen bu özel riskleri de uluslararası piyasalardan temin edip kuruluşların hizmetine sunuyoruz."

Nart: Her müşteriye detaylı analiz yapmak çok faydalı

Nart Brokerlik Genel Müdürü Levent Nart: "Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. olarak öncelikle müşterileri dinleyip, onların ihtiyaçlarını belirleyip analizler yaparak ihtiyaçları doğrultusunda hizmet üretmeyi tercih ediyoruz. Bunu da şirketimiz bünyesinde bulunan risk mühendisliği departmanımızdaki mühendislerimizle sağlıyoruz.

Bu doğrultuda şirketlerin yapacağı en doğru ve hızlı çözüm firmalarını, bu işin uzmanı olan risk mühendislerine açmak olacak. Brokerlerin müşterilerinin hayat standartlarının veya karlılık hedeflerinin tehdit eden risklerle ilgili görevlerini sıralarsak: "Müşterilerin risk analizlerinin yapılması, sigorta programlarının biçimlendirilmesi, hazırlanan programlarla ilgili sigorta şirketleri ile uzlaşma, pazar yönetimi, hasar yönetimi, risk yönetim hizmetleridir".

Poliçe yenileme döneminde de çok bir şey değişmez aslında. Her müşteriye ilk kez poliçe yapılıyormuş gibi detaylı analiz yapmanın çok faydasını görüyoruz. Bunun nedeni de her şirkette her yıl değişiklikler olabiliyor. Müşteriden bu analizler alınarak, onların yönlendirmesiyle de sürecin daha kısalmasını sağlayabilirler. NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği olarak kurumsal dokumuz içerisinde müşterilerimize doğrudan ve yakın temas eden ve çözüm ortakları olarak yanlarında duran bir anlayışımız var. Bununla birlikte geleneksel sigorta anlayışı dışında Risk Yönetimi'nin her bacağında hizmet vermekteyiz. Sigortaya konu olmayan Teknik, Hukuksal ve Finansal risklerin yönetiminde de 7 gün 24 saat müşterilerimizin yanındayız."

Bu konularda ilginizi çekebilir