Koç Holding 1,4 milyar lira kar yazdı

Holdingin toplam konsolide satış gelirleri yüzde 18 artarak 38,5 milyar liraya, faaliyet karı ise 3,3 milyar liraya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Koç Holding, bu yılın 9 aylık sonuçlarına göre, konsolide satış gelirlerini 38 milyar 475 milyon liraya, net karını ise 1 milyar 425 milyon liraya çıkarttı.

Koç Holding'den yapılan açıklamada, Holding'in, toplam 730 milyon lira yatırım gerçekleştirip 5 bin ilave istihdam sağladığı bildirildi.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, küresel piyasalarda devam etmekte olan zorluklara karşın, Türkiye'de yaşanan güçlü büyüme ortamında başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar almayı sürdürdüklerini açıkladı.

Artan iç talebin de etkisiyle kapasite kullanım oranlarında önemli iyileşmeler gözlendiğini söyleyen Durak, 2010 yılının 9 aylık döneminde 730 milyon lira seviyesinde yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini belirtti.

Durak, konsolidasyona tabi olan Koç Topluluğu şirketlerinde istihdam edilen personel sayısının 2010 yılı Eylül ayında 73 bin 217 olarak gerçekleştiğini, yeni yatırımlar ve kapasite kullanımındaki artışlar sayesinde 2009 yılının aynı dönemine göre 5 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını vurguladı.

Sürdürülebilir rekabet gücü artışı için Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Durak, 2009 yılı verilerine göre, Türkiye'de en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket olduklarını, Avrupa Komisyonu'nun geçen ay yayınladığı raporunda da dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketler sıralamasında 505'inci sırada yer aldıklarını belirtti.

Durak, krizin ülkemizdeki etkisinin giderek azalmasına, tüketici güveninde meydana gelen artışa, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeye dikkati çekerken, Türkiye ekonomisine yönelik iyimserliğin sürdüğünü dile getirdi.

Durak, bunun sonucunda 2010 yılının ilk 9 ayında Koç Holding'in, konsolide satış gelirlerini yüzde 18 artışla 38 milyar 475 milyon liraya, faaliyet karını yüzde 16 artışla 3 milyar 250 milyon liraya, ana ortaklık paylarına düşen net dönem karını ise yüzde 26 artışla 1 milyar 425 milyon liraya yükseltmeyi başardığını bildirdi.

"Ülke için katma değer yaratma öncelikli hedefimiz"

Faaliyet gösterdikleri tüm ana iş kollarında uygulanan stratejiler sayesinde elde edilen başarılı performansı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Durak, şunları kaydetti:

"TÜPRAŞ, güçlü altyapısının getirdiği operasyonel esnekliğin yanı sıra kuvvetli finansal yapısını kullanarak küresel emsallerine göre daha iyi performans göstermeye devam etmiştir. Yapı Kredi Bankası, yılın ilk 9 ayında Türkiye'nin en büyük dördüncü özel bankası olarak güçlü konumunu korurken, yenilikçi ürün ve uygulamalar, artan ticari verimlilik ve sistemlerdeki iyileştirmeler sayesinde önemli pazar payı kazanımları elde etmiş ve sektörün üzerinde büyüme kaydetmiştir.

Dayanıklı tüketimde ülkemizin lider şirketi olan Arçelik, yurt dışında pazar payını yükseltmeyi sürdürmüş; Ar-Ge odaklı çalışmaları sayesinde geliştirdiği yenilikçi ürünlerle birçok ilki gerçekleştirmeye devam etmiştir. Otomotivde Ford Otosan yeni yatırım kararları almış, TOFAŞ başarılı Ar-Ge çalışmalarını sürdürmüş, her iki şirketimiz de üretim ve kapasite kullanımlarını artırmaya devam etmişlerdir. Böylece Koç Topluluğu ülkemiz otomotiv üretim ve ihracatının yüzde 50'sini gerçekleştirmiştir."

Durak, yurt dışı pazarlardaki daralma ve Türk Lirası'nın kuvvetli seyrine rağmen ihracat gelirlerindeki iyileşmenin sürdüğünü belirterek, Eylül sonu itibariyle konsolide ihracat gelirlerinin yüzde 29 artışla 5,3 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Faaliyet gösterdikleri tüm iş kollarında ülke için katma değer yaratmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirten Durak, Koç Topluluğu'nun uzun vadede yurt içinde ve yurt dışında kendilerine rekabet avantajı sağlayacak hizmet ve ürün kalitesi, yüksek verimlilik, Ar-Ge yatırımları ve maliyet yönetimine odaklı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir