Koç-Kyoto Üniversiteleri ortaklık protokolü imzalıyor

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnan, "Uluslararası bir üniversite olmak için soyunmaya karar vermiş bir üniversiteyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Japonya'nın Kyoto Üniversitesi ile çeşitli ortakları içeren bir protokol imzalayacaklarını ve bu çalışmalar ile öğrencilere, batının yanında doğu kültürünü de tanıtmak istediklerini söyledi.

Prof. Dr. İnan imzalanacak protokol kapsamında iki üniversite arasında mühendislik, fen, tıp ve sosyal bilimler dallarında çalışmalar gerçekleştirileceğini, bunun yanı sıra ortaklaşa konferanslar düzenleneceğini belirtti.

İnan, "Koç üniversitesinin misyonuyla, Kyoto Üniversitesinin misyonu birbiriyle örtüşüyor. Koç Üniversitesi olarak biz de bir araştırma üniversitesiyiz. Uluslararası bir üniversite olmak için soyunmaya karar vermiş bir üniversiteyiz. Üniversitemiz, Kyoto Üniversitesi ile çeşitli ortaklıkları içeren bir protokol imzalayarak, öğrencilerimize batının yanında doğu kültürünü de tanıtmak istedik" dedi.

Prof. Dr. İnan, kurulacak ortaklıkların çok verimli olacağını düşündüklerini de ifade ederek, "Birbirimizi uzun yıllardır tanımanın da güvencesiyle her türlü konuda ortaklık kurgulayıp, hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Kyoto Üniversitesinin, Türkiye'ye dünyada ilk 16 ekonomi arasına girmiş, gelişen ve genç nüfustan oluşan bir ülke olarak baktığını kaydeden İnan, şunları kaydetti:

"Koç Üniversitesini de Türkiye'ye açılan pencereleri olarak görüyorlar. Kurulacak olan öğrenci değişim anlaşmaları ile Koç Üniversitesinin değişim anlaşması yaptığı üniversite sayısı 132'ye ulaşırken, 2010-2011 eğitim yılındaki hedefi de 150'ye yükselmiş oluyor.

Bu ortak çalışmalarla Koç Üniversitesi öğrencileri, 13 farklı fakültesinde 25 programı yabancı öğrencilere ve araştırmacılara İngilizce olarak sunan Kyoto Üniversitesinde son derece modern eğitim sürecinden geçerken, uluslararası tecrübe kazanma yolunda önemli adım atmış olacak. Koç Üniversitesini ziyaret edecek olan Kyoto Üniversitesi öğrencileri de üniversitemizde eğitim alma şansını yakalayacak. Üniversitenin değişim programlarına olan ilgisi büyük bir hızla artmakta ve yurt dışında anlaşmalı olunan eğitim kurumlarının sayısı da çoğalmaktadır."

İnan, çok yakın bir tarihte protokolun imzalanarak, ortak fikirlerin hayata geçirileceğini de ekledi.

"Türkiye'nin batı ile Asya dünyası arasında bir köprü vazifesi görüyor"

Kyoto Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hiroshi Matsumoto da Türkiye'nin batı ile Asya dünyası arasında bir köprü vazifesi gördüğünü ve Japonya'da da gayet iyi tanındığını söyledi.

Türkiye'nin etik değerleri ile insanlık tarihinin ciddi bir birikime sahip olduğunu ve Japonya'nın kültür ve tarih geçmişiyle çok benzeyen özellikler taşıdığını dile getiren Matsumoto, şunları  kaydetti:

"Bu benzerlikleri 3 başlıkta topluyorum. Birincisi 'tüketmemek' üzerine. Yani yeteri kadar kullanmak, israf etmemek. İkincisi 'onurlu ve gururlu' olmak üzerine. Üçüncüsü de 'insanlığı ve doğayı iyi kullanıp onu takdir etmek' üzerine. Yani doğayı da iyi kullanarak yaşayalım gibi. Bu 3 konsept Türk kültüründe var. Ben kişisel olarak batı dünyasına bakınca bunları görmüyorum. Batı dünyasındaki insanda daha çok istemek var. Asla bir şeyden tatmin olmamak var. İnsanın ve doğanın bir sınırı olduğunu kabullenmek yok. Bilakis her şey bir yarış içerisinde."

Matsumoto, politik olarak da Türkiye'deki olayları izlediklerini, hatta Türkiye'deki gelişmeleri bütün dünyanın ve Avrupa'nın izlediği gibi izlediklerini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesinin, daha çok batılılaşmasının kendileri için önemli olduğunu ifade eden Matsumoto, "Japonya ister ki Türkiye daha çok çağdaşlaşsın ama bu özelliklerini kaybetmesin. Japon toplumu olarak Türkiye'nin kültürünü ve tarihini biliyoruz ama Türkiye'nin endüstrisini tanımıyoruz. İşte bu ortaklıklarla bu bilinmeyen taraflar da öğrenilecek. Türk üniversiteleriyle daha çok anlaşmalar yapmak istiyoruz" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir