Koç'tan "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" kampanyası

Koç Holding engelliler için hazırladığı eğitim programını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Engellilerin sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olmayı, engellilik konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşmasını amaçladıklarını belirtti.

Kurucusu Vehbi Koç'un, "Ülkem Varsa Ben de Varım" sözünden yola çıkarak 2006'da "Ülkem İçin" projesini başlatan Koç Holding, 2012-2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" kampanyasını hayata geçirecek. Mustafa Koç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projeyle ülkedeki engellilik kavramının sorun olmaktan çıkarak, hak temelli bir yaklaşımla ele alınmasını sağlamak için çalışacaklarını vurgulayarak, şunları ifade etti:
"Amacımız, Koç Topluluğu şirketleri ve bayilerinin katılımıyla engellilerin sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olurken engellilik konusunda toplumsal bilinç ile duyarlılığın oluşturulmasıdır. Ülkemizde engellilik kavramının bir sorun olmaktan çıkarak, hak temelli bir yaklaşımla ele alınmasını arzuluyoruz. İşte tam da bu noktada, 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' diyoruz. Böylelikle, tüm topluluğumuzun gönüllülüğüyle başlattığımız çağrıyı, iş dünyası, kamu, sivil toplum ve duyarlı Türk halkının sahiplenmesiyle engellilerin iş hayatı ve- sosyal hayatta karşılaştıkları engelleri kaldırma konusunda önemli yol kat edeceğimize inanıyorum."

Koç, projenin üç temel yaklaşımla uygulama alanlarının belirlendiğini, bu yaklaşımlardan ilkinin, "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri" olduğunu belirterek, engellilik, erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan bu eğitimi çok önemsediklerini vurguladı. İki yıllık süreçte toplam çalışan sayısının yüzde 70'ine bu eğitimleri vermeyi amaçladıklarını dile getiren Koç, şunları kaydetti: "İllerimizde ise bu eğitimleri 'Ülkem İçin Elçileri' olan bayilerimiz aracılığıyla yaygınlaştıracağız. Eğitimler, Alternatif Yaşam Derneği'nin desteğiyle veriliyor. İlk eğitimlerimizi vermeye başladık ve şimdiden yaklaşık 1500 kişiye eğitim verildi. İkinci yaklaşım noktamız ise tüm Koç Topluluğu şirketlerinin 'Engelli Dostu İşyeri' haline getirilmesidir. Bu sebeple tüm Koç Topluluğu şirketlerinin ve bayilerimizin işyerlerinin fiziki şartlarının engelliler için erişilebilirliği gözden geçiriliyor. Gerekli iyileştirilmeleri de iki yıllık süreçte tamamlamayı hedefliyoruz.Üçüncü olarak da, bayi ve şirketlerin desteğiyle 'Engelli dostu ürün ve hizmet' geliştirmeye devam edeceğiz. Tüm bu süreçlerin beraberinde toplumun konuyla ilgili tüm kesimlerine bu konuda ilham vermeyi hedefliyoruz. Bu çalışmaların sonucunda oluşacak toplumsal algı değişikliğiyle ve hükümetimizin de bu konudaki başarılı çalışmalarıyla ülke genelinde engellilerin sosyal hayata katılımlarıyla ilgili iyileştirmeler gözlemleyeceğimize inanıyorum. Engelli vatandaşlarımız yaşamın tam içinde oldukça ve yaşamları kolaylaştıkça kurumsal vatandaş olmanın gereğini yerine getirmiş olacağımıza inanıyoruz."

Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de 8,5 milyon engelli vatandaşın yaşadığına dikkati çeken Koç, "Şüphesiz günlük yaşantımızda, cadde ve sokaklarda çok sayıda engelli ile karşılaşmamamızın nedeni, engellilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekanlardan yardım almadan faydalanabilmelerinin çoğu durumda olanaksız olmasıdır. Bu projeye başlarken dünyada ve Türkiye'de engellilik konusunda yapılmış çeşitli araştırmaları inceledik. Araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye'de engellilerin temel sorunu sosyal hayata katılamamaları ve bu konudaki en büyük engel ise sosyal paylaşım alanlarının engelli erişimi için uygun olmaması. Eğitim ve istihdam alanındaki eksikliğimizin de temelinde bu yatıyor. Projemizle temelde yatan bu soruna odaklanmaya ve toplumsal farkındalık yaratmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir