Koç'un karı 1,4 milyar TL

Koç Holding 2009'da 1,4 milyar lira kar açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding, 2009 yılında 44,8 milyar TL konsolide satış geliri ve 3,5 milyar TL faaliyet kârı elde etti. Böylece 2009 yıl sonu itibariyle Koç Holding'in net kârı 1,4 milyar TL'ye ulaştı.

2009 yılı sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada Koç Holding CEO'su Dr. Bülent Bulgurlu "2009, tüm dünya ekonomileri için zor bir yıl oldu. Dünya ekonomisinin yaklaşık 60 yıl sonra ilk kez yüzde 1 oranında daraldığı öngörülüyor. Böyle zor bir senede odaklanma stratejimiz ve aldığımız tedbirler sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirdik" dedi.

Değişen küresel dinamiklere hızla uyum sağlayarak portföylerini yeniden apılandırdıklarını belirten Bulgurlu, bu sayede, krize kuvvetli bir finansal yapı ve yüksek likidite ile girdiklerinin altını çizdi. Bulgurlu, aldıkları tasarruf tedbirleri ve etkin işletme sermayesi yönetimleri sayesinde yüksek verimlilik oranları yakaladıklarını belirtti. Odaklandıkları her sektörde hem kalite hem de kârlılıkta pek çok küresel rakiplerini geride bırakmayı başardıklarını söyledi.

"2010'da 2,2 milyar TL yatırım yapacağız"

Dr. Bülent Bulgurlu, 2009 sonuçları ve 2010 beklentilerini değerlendirirken, kriz ortamında dahi Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin ve desteklerinin sürdüğünü ve yatırımlarının devam ettiğini açıkladı. 2009 yılında 1,7 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini açıklayan Bulgurlu  2010 yılında da 2,2 milyar TL yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Bulgurlu, "Koç Holding olarak son dört senedir üst üste AB Komisyonu araştırmasında dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketler sıralamasında ilk 500'deyiz" dedi. Hedeflerinin mevcut Ar-Ge kapasitelerini büyütmek,  tasarım ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak, enerji tasarrufu sağlayan modeller geliştirmek olduğunu vurguladı. Böylece küresel rekabette gücümüz daha da artacak, markalarımızın dünya ligindeki konumu daha da pekişecek" dedi.

Dr. Bulgurlu, istihdam politikalarına ilişkin olarak ise Koç Topluluğu genelinde 2009 yılında 68.514 olan toplam çalışan sayısını 70 bin 725'e çıkararak 2 bin 200'ün üzerinde yeni istihdam planladıklarını açıkladı.  

Tüpraş'ta krize rağmen yatırımlarına ve yeniden yapılanmaya yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini belirten Bulgurlu, operasyonel iyileştirmeler ve aktif satış politikası sonucunda karlılıklarının arttığını söyledi. Tüpraş'da bugüne kadar 1,2 milyar dolar yatırım yaptıklarını, böylece şirketi geçtiğimiz yıl son üç çeyrekte dünyadaki en karlı rafinerilerden biri yaptıklarını belirten Bulgurlu, enerji alanındaki bir diğer şirket Aygaz'ın, 2009 faaliyet yılı içinde yüzde 30'luk pazar payı ile açık ara liderliğini koruduğunu vurguladı.

"Fortune 500 listesinde 172. sıradayız"

Koç Holding'in 2009 yılını 44,8 milyar lira konsolide ciro ile tamamladığını kaydeden Bulgurlu, "Faaliyet kârımız ise 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2008 yılında elde edilen iştirak satış kazançları hariç tutulduğunda, zorlu piyasa koşullarına rağmen yıllık bazda yüzde 3 oranında bir artışa işaret etmekte. 2008 yılında iştirak satış kazançları hariç yüzde 6 olan faaliyet kâr marjımız, önemli bir artış ile 2009 yılında yüzde 8 olarak gerçekleşti. Vergi öncesi karımız ise 3,2 milyar TL ile geçtiğimiz yıla oranla bir kereye mahsus gelirler haricinde yüzde 121 artış kaydetti. Net kârımız ise 1,4 milyar liraya ulaştı. Büyüklüğümüzün bir göstergesi olarak 2004 yılında 389. sıradan girdiğimiz Fortune 500 listesinde, aralıksız beş yıldır yükselerek 172. sıraya ulaştık. Bu listedeki tek Türk şirket olmanın gururunu bir kez daha yaşadık"dedi.

Bülent Bulgurlu'nun açıklamaları şöyle devam etti:

Tofaş

"Türk otomotiv sektörünün öncü üretici kuruluşları arasında yer alan Tofaş, pazar lideri olarak tamamladığı 2009 yılında net kârını yüzde 105 artırarak İtalyan Fiat'ın 'dünyada kârını en fazla artıran' şirketi oldu. 2009 yılında Fiat'ın dünyadaki en kaliteli üretim yapan tesisi seçildi ve WCM alanında 'Gümüş' seviye aldı"

Ford Otosan

"5 kıtada, 60'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Ford Otosan, Türkiye'nin ihracat gelirlerine katkısını daha da arttırmak için, 2009 yılında ABD ve Kanada'ya ihracat gerçekleştiren ilk Türk otomotiv firması olarak bir ilke daha imza attı. İhraç edilen yaklaşık 30 bin adet Transit Connect ile Türkiye'den ABD'ye yapılan toplam ihracatın altıda birini tek kalemde gerçekleştirdi. Transit Connect Amerika'ya ihraç edildiği yılda, Avrupa'nın ardından Amerika'da da 'Yılın Ticari Aracı' seçildi"

Yapı Kredi

"Yapı Kredi, kredi kartları alanındaki 18 yıllık liderliğini 2009'da da devam ettirdi. Kredi kartı bakiyesine göre yüzde 20,4'lük pazar payı elde ederek sektörde ilk sıradaki yerini korudu. The Banker dergisi, 2009 yılında Yapı Kredi'yi Türkiye'de Yılın Bankası olarak seçti, Global Finance dergisi ise hem 'Bireysel İnternet Bankacılığı' hem de 'Kurumsal İnternet Bankacılığı' alanlarında Yapı Kredi internet şubesini Avrupa'nın En İyisi olarak seçti"

Beko

"Arçelik bünyesindeki Beko markası Batı Avrupa'da pazar payını en çok artıran marka oldu. Beko'nun İngiltere pazarında buzdolabı, dondurucu ve pişiricilerde lider konumda. Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarlarındaki pazar paylarını artırmaya devam edeceğiz, Ortadoğu'da, Afrika'da ve Çin'de ki operasyonları ile Asya Pasifik bölgesinde daha fazla pazar payı almaya devam edeceğiz"

Bu konularda ilginizi çekebilir