”Komşularınızla barış halinde değilseniz, içeride de barış sağlanmaz”

Davutoğlu, yarın İran Dışişleri Bakanı Mutteki ile nükleer enerji konusundaki yeni olasılıkları görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, küresel ekonomik krizin daha insancıl, adil ve demokratik çözümlere ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini belirterek, "Sorunlarla mücadele etmek, tek başına yapılabilecek bir iş değil" dedi.

Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen "21. Yüzyılın Başında Bölgesel/Küresel Düzen ve Türk Diplomasisi" konulu uluslararası konferansın açılışında yaptığı konuşmada, iki gün boyunca dünyaya nasıl şekil verileceğinin, konunun uzmanlarıyla tartışılacağını belirtti.

Davutoğlu, toplantıda, dünyanın geleceğine ilişkin kültürel, ekonomik ve global anlamda neler yapılacağına dair önemli kararlar alınacağını ifade etti.

"Hepimiz aynı nehirdeki gemideyiz, bu gemi batarsa bundan hepimiz etkileniriz" diyen Davutoğlu, "İki gün boyunca birbirimizi daha iyi nasıl anlayabiliriz, diyalog yollarını nasıl bulabiliriz" sorularına yanıt aranacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yurt dışı ziyaretleri hakkında bilgi de vererek, 20 yıl öncesine kadar Rusya ve Suriye ile sorunlar yaşanırken son günlerde iki ülkeyle üst düzey ziyaretler gerçekleştirildiğini anlattı.

Türkiye'nin artık Rusya ve Yunanistan ile dost ülke olduğunu, aynı şekilde Suriye ile de bugün geçmişle kıyaslanamayacak düzeyde dostluk ilişkisinin ön plana çıktığını belirten Davutoğlu, "(Türk diplomasisi ve Türk diplomatları neden bu kadar aktif) diye sorabilirsiniz. Bu sadece Türkiye'nin milli çıkarları için değil, aynı zamanda insanlığın geleceği için önem taşıyor" dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin jeopolitik önemine vurgu yaparak, dünyanın şekillenmesinde Türkiye'nin büyük önem taşıdığını ifade etti. Davutoğlu, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'da farklı kültür ve dine mensup insanların kardeşçe yaşadığını kaydetti.

Türkiye'nin, vizenin kaldırılması konusunda yaptığı işbirliği sonucunda komşularıyla ilişkilerinin geliştiğini ve Halep'ten insanların bir günlüğüne Türkiye'ye geldiğini, hatta sadece öğle yemeği için gelenler bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikasının, sadece jeopolitik konumu üzerinde ilerlemediğini, dünyanın şekillenmesine mantıklı ve faydalı katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin önemli bir adım olduğunu belirten Davutoğlu, oylamada, Türkiye'nin üye ülkelerin birçoğunun oyunu almayı başardığını kaydetti.

Davutoğlu, dünyada önemli bir ekonomik krizin yaşadığını anımsatarak, özellikle Yunanistan'da son günlerde bu nedenle gerginlikler meydana geldiğini, böyle bir dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyaretinin de önem arz ettiğini bildirdi.

Bakan Davutoğlu, "Bu ekonomik kriz de bundan sonra daha insancıl, adil, demokratik çözümlere ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Sorunlarla mücadele etmek tek başına yapılabilecek iş değil. Bu anlamda birlikte çalışmalı ve birbirimize bağlı kalmalıyız. Dünya artık belirli kutuplardan oluşmuyor" dedi.

Davutoğlu, Soğuk Savaşın bitmesiyle birlikte uluslararası güç odaklarının değiştiğini ifade ederek, globalleşen dünyada artık sorunların, yerel bir bakış açısıyla açıklanamayacağını belirtti.

Davutoğlu, bu kapsamda, Bosna, Çeçenistan ve Abhazya'daki olayların Türkiye'yi ilgilendirmediğinin söylenemeyeceğini, Türkiye'nin bu ülkelerle tarihi bağları olduğunu anlattı.

Bakan Davutoğlu, "Son 10 yılda Türkiye'nin, Bosna ile Sırbistan arasında sürdürdüğü diplomasi trafiği sayesinde bir mucizeye imza attık. Bu noktaya gelebileceğimizi kimse tahmin edemezdi. İstanbul'da Bosna ve Sırbistan cumhurbaşkanları bir araya geldi" şeklinde konuştu.

İran'da gidiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile nükleer enerji konusundaki olasılıkları görüşmek üzere bu gece İran'a gidecek.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Davutoğlu, "21. Yüzyılın Başında Bölgesel/Küresel Düzen ve Türk Diplomasisi" konulu uluslararası konferansta verilen arada, İran Dışişleri Bakanı  Mutteki ile telefonda görüştü.

Olumlu geçtiği belirtilen görüşmede Mutteki, Davutoğlu'nu ülkesine davet etti. Bu gece İran'a gidecek olan Davutoğlu, yarın sabah Mutteki ile bir araya gelecek.

Görüşmede, nükleer enerji konusundaki yeni olasılıklar masaya yatırılacak.

Davutoğlu, Mutteki ve İran'da temaslarda bulunan Brezilya Dışişleri Bakanı Selso Amorim arasında da üçlü bir görüşme yapılabileceği belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir