KOSGEB'in yeni destek paketi açıklandı

Mevcut durumda uygulanan AR-GE desteklerine inovasyon boyutu eklenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KOCAELİ - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Mustafa Kaplan, "Mevcut durumda uygulanan AR-GE desteklerine inovasyon boyutu eklenecek ve prototip üretimi aşamasından sonraki aşama olan ticarileşme aşamasının da desteklenmesine imkan sağlayacak endüstriyel uygulama programı ilk defa uygulanmaya başlanacak" dedi.
Kaplan, KOSGEB'in kuruluşunun 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocaeli Sanayi Odası'nda (KSO) düzenlenen KOSGEB'in yeni destek paketinin tanıtım toplantısına katıldı.
KOSGEB'in küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla 20 yıl önce kurulduğunu anımsatan Kaplan, KOBİ'lerin  ekonomik yapıları ne kadar farklı olursa olsun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyük önem taşıdığını bildirdi.
İstihdam ve üretimin büyük bölümünü sağlayan KOBİ'lerin değişimlere kolay uyum sağlayabilen yapılarıyla ekonomilerde önemli yer tuttuğuna işaret eden Kaplan, ekonomik sistemdeki işletmelerin önemli bölümünü oluşturduğunu ifade etti.
Kaplan, "ekonomik gelişmenin en önemli dayanağı" olarak nitelendirdiği 3 milyonun üzerindeki KOBİ'lerde, toplam istihdamın yüzde 80'i, toplam üretim ve yaratılan katma değerin yüzde 60'ından fazlasının gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kaplan, şöyle konuştu:
"Geçen 20 yılda KOSGEB, KOBİ'lerimizin küresel rekabet ortamında güçlü olmalarını sağlayan, yüksek nitelikli, öncü bir kurum olma vizyonuyla önemli görevler üstlendi. Özellikle uluslararası rekabetin arttığı, küresel ölçekte bir krizin yaşandığı son yıllarda KOSGEB'in önemi KOBİ'lerimiz açısından daha da arttı. İşletmelerimizin en büyük sıkıntılarından olan finansman sorunlarının çözülmesine yönelik kredi faiz desteklerimizle dertlerine elimizden geldiğince derman olmaya çalıştık."
KOSGEB Kanununda değişiklik
Mustafa Kaplan, geçen yıl mayıs ayında, KOSGEB Kanununda kuruluşu kadar önemli bir değişiklik yapılarak hizmet ve ticaret sektörlerinin de hedef kitlelerine dahil edildiğini dile getirerek, "Yapılan değişiklikle KOSGEB, ülkemizin KOBİ'lerden sorumlu ulusal niteliğine kavuşmuş oldu" dedi.
Katılımcı anlayış, ihtiyaç, talepler ve beklentiler göz önünde bulundurularak yeni destek modelleri oluşturulduğuna işaret eden Kaplan, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek, KOBİ Proje Destek, Tematik Proje Destek, İşbirliği-Güçbirliği Destek, Girişimcilik Destek ve Genel Destek Programları olmak üzere 6 destek programı kapsamında geri ödemeli ve geri ödemesiz katkılar sağlanacağını vurguladı.
Kaplan, yeni destek programlarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
"Mevcut durumda uygulanan AR-GE desteklerine inovasyon boyutu eklenecek ve prototip üretimi aşamasından sonraki aşama olan ticarileşme aşamasının da desteklenmesine imkan sağlayacak endüstriyel uygulama programı ilk defa uygulanmaya başlanacak. Girişimciliğin geliştirilmesi ve girişimcilik kültürünün oluşturulmasına yönelik eğitim, iş kurma ve geliştirme destekleri sağlanacak. İşbirliği ve güçbirliği oluşturulmasına yönelik olarak hazırlanan modeller kapsamında ortaklık kültürü ve işbirliği desteklenecek. 15 Haziran 2010'da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği ile esnek bir destek sistemine kavuşan KOSGEB, yeni hazırlanan destek programlarıyla sınırlı kalmayacak, günün ihtiyaçları doğrultusunda yeni geliştirilecek destek programlarıyla da girişimci ve KOBİ'lere sürekli destek verebilecektir."
Kaplan'ın ardından KOSGEB Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürü Atacan Yücelen, toplantıya katılan KOBİ'lerin temsilcilerine yeni destek modellerinin ayrıntılı tanıtımını yaptı.
Bu konularda ilginizi çekebilir