Köşk yolunda 3 aday

Türkiye, Cumhurbaşkanı'nı doğrudan seçmek için ilk kez sandığa gidecek. Köşk için yarışacak isimler ise netleşmeye başladı. Bugünkü tabloya göre 10 Ağustos seçimlerinde Başbakan Erdoğan, Ekmelledin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  -  Türkiye ilk kez Cumhurbaşkanı'nı sandıkta belirleyecek. 10 Ağustos tarihinde yapılacak seçimlerin ilk turda sonuçlanmaması halinde ikinci tura gidilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te dolacak olması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminin ilk oylamasını 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylamayı 24 Ağustos 2014 olarak belirledi.

Cumhurbaşkanı seçiminde 29 Haziran'da başlayan adaylık başvuruları, 3 Temmuz Perşembe saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. Başvurular, TBMM Başkanlığı'na veya YSK'ya sunuluyor.

Bu kapsamda ilk başvuru, 29 Haziran Pazar günü CHP ve MHP tarafından yapıldı. Partiler, ortak adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

Ertesi gün de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adayı gösterildiği açıklandı. Demirtaş'ın adaylık başvurusu da bugün TBMM'ye yapıldı.

Adaylık başvuru süresi devam ederken, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu da bugün açıklandı. Erdoğan'ın adaylığına ilişkin başvuru da, TBMM Başkanlığına yapıldı. 

Buna göre, 3 Temmuz'a kadar başka aday gösterilmezse AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olarak yarışacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir