Kredi hacmindeki büyüme yavaşlamalı

MB'nin banka ekonomistlerine yaptığı sunumda, toplam kredilerin artış eğiliminin geçmiş dönem ortalamalarının altına indiği belirtilse de, özellikle tüketici kredilerindeki büyümenin bir miktar daha yavaşlatılması gerektiği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Merkez Bankası yetkilileri bugün İstanbul'da düzenlenen toplantıda, banka ekonomistleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü, Piyasalar Genel Müdürlüğü ile Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü birer sunum yaptı.

Sunumda, toplam kredilerin artış eğiliminin geçmiş dönem ortalamalarının altına indiğine dikkat çekildi.

Yılın son çeyreğinden itibaren baz etkisinin ortadan kalkmasıyla beraber kur etkisinden arındırılmış kredi artışının yıllık yüzde 25 seviyesine yakınsayacağının öngörüldüğü, ancak iç ve dış talepte yaşanan dengelenmenin istikrarlı olarak devamı için özellikle tüketici kredilerindeki mevcut büyüme eğiliminin yılın kalan kısmında bir miktar daha yavaşlatılmasının yararlı olacağının düşünüldüğü bildirildi.

Cari denge iyileşiyor

Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü'nün sunumunda da ekonomide süregelen iç ve dış talep dengelenmesinin bir sonucu olarak cari dengenin iyileşmeye devam ettiği belirtildi.

Orta vadede artan çıktı açığının ve güçlü Türk lirasının ikincil etkileri kontrol altında tutmasının beklendiği, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarına dair risklerin dikkatle takip edileceği ve orta vadeli enflasyon görünümünün bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınacağı vurgulandı.

TL fonlama yüzde 5,75 seviyesinden yapılmaya devam edilecek

Sunumda, borç verme faizlerinin önemli ölçüde artırılması yoluyla faiz koridorunun genişletilmesine karar verildiği, bu yönde istenilen sonucun alınabilmesi için bir hafta vadeli repo ihaleleriyle sağlanan TL fonlamanın azaltılması yoluna gidildiği ifade edildi.

Böylelikle gecelik faiz oranlarının önemli ölçüde yükseldiğine dikkat çekilerek, "Bundan sonra küresel gelişmeler nedeniyle Türk lirasında aşırı değer kaybı gözlenmesi dışında TL fonlama yüzde 5,75 seviyesinden yapılmaya devam edilecektir. Ekim ayı Kurul kararları ve sonrasında uygulanan likidite yönetimi sonucunda Türk lirası önemli ölçüde değer kazanmıştır" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir