Kredisini ayarlamadan yeni yatırım yapmayın

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, işadamlarına tavsiyelerde bulunarak "Yatırım yapmayın demiyorum ama finansman yönetiminde dikkatli olmak gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik problemlerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, "Önlemlere iş dünyası olarak biraz kızdık; ama dışarıdaki tablo bunu biraz daha dikkatli okumamızı gerektiriyor" dedi. Boydak, iş adamlarına da tavsiyelerde bulunarak "Yatırım yapmayın demiyorum ama bu dönemde finansman yönetiminde dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu.

KAYSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Boydak, AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntının Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğine dikkati çekerek şunları söyledi: "Önümüzde karışık bir dönem var. Türkiye olarak bu süreci çok iyi takip etmemiz ve ciddi önlemler almamız gerekiyor. Bu önlemler yavaş yavaş alınıyor. Bu önlemlere biraz kızıyoruz ancak, dışarıdaki tablonun biraz daha dikkatli okunması gerektiği kanaatindeyim. Avrupa'daki bankalara kredi veren Türk bankaları azınlıkta. Buna karşın Avrupa'dan kredi alan kuruluşlar oldukça yoğun. Bu sebeple buradaki sorunlar Türkiye'yi birinci dereceden etkiliyor.

Türkiye hala yabancı kaynaklarla büyümesini artıran bir ülke konumunda. Buralardan fon akışı kısa vadede kesilmese de yeni fonların gelmesi zaman alabilir."

Boydak, Türkiye'nin finansman kalitesini artırması gerektiğini, doğrudan yabancı yatırımların 2002-2008 dönemindeki gibi Türkiye'ye girmesinin sağlanması durumunda cari açık, cari işlemler açığı gibi sorunların önlenebileceğini kaydetti. Boydak, ekonomi yönetiminin yine emin ellerde devam etmesini istediklerini, ekonominin risk algılaması yüksek bir kaptan nezaretinde yoluna devam etmesi durumunda elde edilen kazanımların devam edeceğini belirtti.

İşadamlarına da tavsiyelerde bulunan Boydak, "Özellikle kaynağını ayarlamadığımız, öz kaynak yabancı kaynak oranlarını stabil bir şekilde ortaya koymadığımız ve kredisini ayarlamadığımız işleri mümkün mertebe ertelemek lazım. Yatırım yapmayın demiyorum ama bu dönemde finansman yönetiminde dikkatli olmak gerekiyor. İşlerimizde biraz düşüş olsa da bu süreci biraz rahat geçirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Boydak, Kayserili firmalarının büyüme ivmesinin devam ettiğini, ihracatın 120 milyon dolar bandına oturduğunu, tabana yayılan bir ihracatla birlikte ihracatçı sayısının arttığını, karlı bir şekilde ihracat artışının Kayseri'ye daha yararlı olacağını ve imalat sanayisindeki verilerin normal seyrinde olduğunu söyledi.

Ustalık dönemine yakışır işler bekliyoruz

Genel seçimlerin demokratik bir ortamda yapıldığını anlatan Mustafa Boydak, propaganda sürecinde özellikle iktidar partisinin sunduğu işlerin takipçisi olacaklarını söyledi. "Ustalık dönemine yakışır hizmetler bekliyoruz" diyen Boydak, şöyle devam etti: "İş dünyası olarak dünyanın ısındığı, ekonomilerin ısındığı bir dönemde genel seçimlerin bitmiş olmasından oldukça memnuniyet duyuyoruz.

Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu yeniden şekillenecek. Beklentimiz ekonomik yönetimin istikralı bir şekilde emin ellerde devam etmesi. Ancak karışık bir döneme girmiş bulunuyoruz. Özellikle Avrupa olarak gözüken ve özellikle komşumuz Yunanistan kaynaklı ve Yunanistan ile birlikte AB üyesi İrlanda, Portekiz gibi ülkelerin de içinde bulunduğu ekonomik açmazlarla uğraştıkları bir dönemi yaşamaktayız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir