”Kriz bir işsizlik krizine dönüşmektedir”

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, krizin aynı zamanda demokratikleşme krizine de dönüşmekte olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, krizin bir işsizlik krizine dönüştüğünü belirterek, "Kriz, aynı zamanda bir demokratikleşme krizine dönüşmektedir" görüşünü savundu.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk-İş İstanbul Bölge Temsilciliği'nde, Kadıköy'de 15 Şubatta düzenlenecek "İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadeleye-Emek ve Demokrasi Mitingi"ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Mitingi düzenleyen 3 konfederasyon adına konuşan Mustafa Kumlu, krizin yol açtığı işten çıkarmalar, iş yerlerinin kapatılması ve işsizliğe karşı Türk-İş, DİSK ve KESK'in güçlerini birleştirdiğini söyledi. Bu çerçevede, 15 Şubatta Kadıköy'de bir miting düzenleme kararı alındığını anımsatan Kumlu, mitinge tüm emek ve meslek örgütlerini davet etti.

Kumlu, ekonomik büyümenin 2009 yılında daha da daralacağını öne sürerek, "İşsizlik krizine dönüşen kriz, aynı zamanda bir demokratikleşme krizine dönüşmektedir" dedi. Kumlu, krizin aynı zamanda "eşit, barışçıl ve demokratik bir ülkede yaşama zeminini tahrip ettiğini" savundu.

Mustafa Kumlu, "1 Mayıs'ın resmi tatil" olması yönünde yapılan çalışmalara ilişkin haberlerin sorulması üzerine, bu konunun geçen dönem 3 konfederasyon tarafından gündeme getirildiğini ancak sonuç alınamadığını hatırlattı.

Bu konuyu Üçlü Danışma Kurulu'nda tekrar gündeme getirdiklerini belirten Kumlu, "Takip ediyoruz, izliyoruz. 1 Mayıs'la ilgili yasal düzenleme önemli bir adım. Geçen yıl da getirdiler, neticesini biliyoruz. Bu dönem o yasal düzenleme üzerinde duruyoruz, takip ediyoruz" diye konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kriz nedeniyle işten çıkartılanların sayısının sorulması üzerine, bunun tespiti için bir masa oluşturduklarını bildirdi. Kumlu, "Geçen yıl Ekim 2008-Ocak 2009 arasında Bursa'da 57 bin kişinin işine son verildi. Yurt genelinde ise kriz nedeniyle işten çıkarılanların sayısının 400-500 bin kişi olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.