Küresel krizden en az tarım sektörü etkilendi

TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu Türkiye'nin tarım konusunda Avrupa'da ilk 10 ülke içinde bulunduğunu küresel krizden de en az etkilenen ülke olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün küresel ekonomik krizden en az etkilen sektör olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında yer aldığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Tarımsal ekonomi açısından dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biriyiz. Avrupa'da ilk iki ülkeden biriyiz. 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hâsıla, 2010 yılında 62 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal sanayi ürünlerinde de, ihracatı yüksek ülkeler arasındayız. Mesela makarna ihracatında, küresel pazarlarda İtalya'dan sonra ikinci sıraya yükseldik" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığınca yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, "Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG) Projesi" kapsamında düzenlenen sertifika töreninde bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, laboratuarları bulunan 67 Ticaret Borsasının çalışanlarının sertifikalarını vermekten büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, "TOBB olarak biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü bu proje, hem kendi vatandaşımızın daha sağlıklı ve kaliteli gıda maddesine ulaşması, hem de tarım alanındaki katma değerin artırılması için, büyük öneme sahiptir" dedi.

Tarımsal hasıla 62 milyar dolar

Türkiye’nin, dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında yer aldığını, dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ama tarımsal ekonomi açısından dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biriyiz. Avrupa'da ilk iki ülkeden biriyiz. 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hâsıla, 2010 yılında 62 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal sanayi ürünlerinde de, ihracatı yüksek ülkeler arasındayız. Mesela makarna ihracatında, küresel pazarlarda İtalya'dan sonra ikinci sıraya yükseldik" dedi.

2023 hedefi 150 milyar dolar

Türkiye’nin 2023 yılında, 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı yakalamayı ve dünyada tarımsal üretimde ilk 5 ülkeden biri olmayı hedeflediğini, tarımda önümüzde çok büyük bir potansiyelin bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Sadece Konya büyüklüğündeki Hollanda 53 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. O zaman, ekilebilir alanı Hollanda'nın 30 katı olan ülkemizin, bu alanda nasıl bir potansiyele sahip olduğunu bir düşünün. Ancak, bu potansiyeli hayata geçirmek için işi usulüne göre yapmak zorundayız. Bu alanda yüksek tüketim potansiyeline sahip olan AB pazarı, bizim için çok önemli. Ancak AB, özellikle tarım ürünlerinde haklı olarak çok hassas davranıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir