Kuru 'gizli'ce tartıştılar

Devlet Bakanı Çağlayan; Devlet Bakanı Babacan, TİM Başkanı Büyükekşi ve bazı TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Merkez Bankası Başkanı ve yardımcıları ile gizli bir toplantı yaptıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Düşük kur nedeniyle Merkez Bankası'nın politikalarını her ortamda eleştiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Kur İstikrar Fonu" kurulması için Merkez Bankası yöneticileri ile daha önce gizli bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Türk Eximbank ile ihracatçılar ve müteahhitlerin biraraya geldiği toplantıda konuşan Çağlayan, "İhracatçının istediği şey rekabetçi kur. Rekabetçi kurun sağlanması konusunda yapılacak olan çalışmalarla beraber diğer taraftan da ihracatçımızın önünü görmesi, önündeki 5-6 aylık ortalama süre içinde dövizden menfi etkilenmeyeceğini garanti altına alması için 'kur istikrar fonu' kurulması konusunda daha evvel sayın Babacan ile benim yapmış olduğum çağrı üzerine TİM Başkanımız, TOBB'dan yönetim kurulu üyesi arkadaşımız ve Merkez Bankası Başkanı ve yardımcıları ile beraber bir toplantı yaptık, bu basına duyurulmadı, gizli bir toplantıydı.

O toplantıda da dile getirilen hususlardan bir tanesi kur istikrar fonu gibi bir sistemin sağlanması ve ihracatçının böyle bir garanti altında ihracatını yapması. Bu özellikle KOBİ'lerimizin ihracatı açısından çok daha önem arz edecek. Bu noktayla ilgili Eximbank'a bir çalışma görevi verildi" dedi.

Dış Ticaret Kompleksi'nde toplantıda konuşan Çağlayan, geçen hafta ihracatçılarla Merkez Bankası Başkanı'nın bir araya geldiğini anımsatarak, "Basına yansıdığı şekliyle değil, Merkez Bankası'nın asıl icrai fonksiyonlarını dikkate alarak, sizlerin dile getirmiş olduğu konularda gerekli hassasiyeti göstermesini ümit ederek sözlerime başlamak istiyorum" dedi. İhracatçıları, "kurun arkasına saklanan değil, kurla beraber yaşamak zorunda olan, arkadaşlarımız" sözleriyle niteleyen Çağlayan, Eximbank'ın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bağlı olduğunu, aralarındaki koordinasyonla Eximbank ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Çağlayan, garanti sigortası şeklinde yapılacak olan çalışmaların, ülke kredilerinin müteahhitlik sektörü açısından da önem arz ettiğini, verilecek olan bu kredilerde mutlak suretle en az yüzde 85'ini Türkiye'deki ürünlerden kullanılması zorunluluğu ile beraber bu sistemin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

İhracat Kredi Garanti Fonu

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de "Artık farklı bir şekilde ihracat büyümesine gitmemiz gerekiyor. Makas değiştirmemiz gerekiyor. Değişime tüm kurumlarımız ortak olmak zorunda. Bu birtakım oyunu" dedi. Eximbank'ın bu oyunda çok önemli bir oyuncu olduğunun bilincinde olduklarını, kriz sonrası dönemde Eximbank'ın yeniden yapılanması için TİM içinde iki çalışma yaptıklarını anlatan Büyükekşi, "Türk Eximbank, mevcut hali ile kısa vadeli-satıcı odaklı kredi faaliyetlerinde yoğunlaşmış durumda. Bu işlevlerini genişletmeli ve derinleştirmeli. Eximbank için üç başlıkta öneriler geliştirdik.

İlki İhracat Kredi Garanti Fonu. Sadece ihracat kredilerine garanti verecek olan 500 milyon lira sermayeli bir fon kurulmalıdır. Fon hem Eximbank'ın hem de diğer bankaların ihracat kredilerine kefalet vermelidir. İkinci olarak orta vadeli sermaye malı ihracatı odaklı nakit bazlı alıcı kredileri programları genişletilmeli. Üçüncüsü ise döviz kuru riski sigortası. Kur zararı farkı oluşmaması halinde ödenen sigorta primi geri ödenmeyecek olup sistem sigorta mantığı ile uygulanmalıdır" dedi.

Çağlayan bankacılarla İran'ı konuştu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı İran'a yaptırım kararı çerçevesinde, bankacılık ilişkileriyle ilgili olarak, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyeleri ile biraraya geldi. Dış Ticaret Kompleksi'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin ile Yönetim Kurulu üyelerinden Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt ile Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın katıldı. TBB Başkanı Ersin Özince'nin ise yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığı öğrenildi. Toplantıda ayrıca ihracatın finansmanı ve sigorta konusunun da görüşüldüğü belirtildi.

Eximbank'tan 9.1 milyar dolarlık destek

Türk Eximbank'ın 2010 yılında ihracat sektörüne 6 milyar dolar nakdi kredi ve sigorta-garanti desteği sağladığı ve yıl sonunda sağlanan toplam desteğin 9.1 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi. Türk Eximbank'tan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında TİM Merkezi'nde yapılan toplantıda, Türk Eximbank yetkilileri ile ihracatçıların bir araya geldiği kaydedildi. Açıklamaya göre, Türk Eximbank faiz oranları kısa vadeli TL kredilerinde faizler 0.75-1.25 puan, döviz kredilerinde ise 0.50-1.00 puan aralığında indirildi. Eximbank'ın kısa vadeli kredi programlarının vade yapısı da çeşitlendirildi ve vade bir yıldan 540 güne çıktı. Bankanın ortalama aylık kredi kullandırım hacminin ise son aylarda 400 milyon dolara yükseldiği kaydedildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir