Kuveyt Türk'e 115 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu

115 milyon dolarlık sendikasyon kredisi, kaynak ihtiyacı olan Türk müteşebbis ve işletmelerine kullandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Kuveyt Türk, Körfez ve Avrupa bankalarından 115 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu sağladı.

Kuveyt Türk'ün Bahreyn şubesi aracılığıyla libor artı yüzde 2,5 ile fiyatlandırılan ve bir yıl vadeli olarak temin edilen 115 milyon dolarlık sendikasyon kredisi, kaynak ihtiyacı olan Türk müteşebbis ve işletmelerine kullandırılacak.

Kuveyt Türk'ün Körfez ve Avrupa bankalarından sağladığı 115 milyon dolarlık murabaha sendikasyonuna ilişkin anlaşma, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Kuveyt Türk'ün düzenleyici olduğu murabaha sendikasyonuna aracılık eden diğer bankalar Liquidity Management House For Investment Company K.S.C.C Türkiye Halk Bankası A.Ş, İslam Kalkınma Bankası, City Bank N.A, Garanti Bank, İntenetional N.V, Gatehouse Bank, Plc National Bank Of Kuwait (International), Plc ve Standart Chartered Bank olarak sıralandı.

Toplantıda soruları yanıtlayan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, bu yıl bütçelerini büyüme üzerine kurduklarını belirterek, toplam aktiflerde yüzde 30 büyüme planladıklarını bildirdi.

Uyan, 25 şube açmayı planladıklarını, bunlardan 7 tanesini hazırladıklarını ve Temmuz ayına kadar bunları açmış olacaklarını kaydederek, "Karlılığımızı da 2009'da yüzde 50 mertebesinde büyütmeyi öngörüyoruz" dedi.

Bu yılın ilk çeyrek sonuçlarının geçen yılın ilk 3 aylık döneminin çok üzerinde olduğunu söyleyen Uyan, olumlu bir bütçe yaptıklarını ifade etti.

"Sukuk tahvili şeriat kurallarına uygun"

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Al Omar, Körfez bölgesindeki bankalarda ve merkez bankalarında likidite fazlası bulunduğunu, bankaların pozisyonunun güçlü olduğunu belirterek, "Hükümet 'sukuk tahvili çıkaracağım' derse bizim açımızdan şeriat kurallarına da uygun olduğu için Körfez'den tabi ki talep gelir" dedi.

Kuveyt Türk'ün, Körfez ve Avrupa bankalarından 115 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu sağlamasına ilişkin anlaşma, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Omar, Almanya'da 120 milyon dolarlık sukuk tahvili çıkarttıklarını ifade ederek, sukuk sürecinin Türkiye'de nasıl başlayacağını bilmediğini, ancak yetkililerin doğru zamanı beklediği görüşünde olduğunu dile getirdi.

Omar, sürece olumlu baktıklarını, Türkiye'den sukuk almaya ve satmaya hazır olduklarını belirterek, Körfez'de irtibatta oldukları diğer bankaların da bu sürece katılmaya açık olduğunu söyledi.

"Hala 500 milyon dolar getirebilir miyiz? Bence çok rahat."

Daha önce hükümete 500 milyon dolarlık kaynak getirebileceklerini söylediklerini bildiren Mohammad Al Omar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hala 500 milyon dolar getirebilir miyiz? Bence çok rahat... 500 milyon doların da üzerinde gelir. Hükümet 'sukuk tahvili çıkaracağım' derse, Hazine Bonosu yerine, bizim açımızdan şeriat kurallarına da uygun olduğu için Körfez'den tabi ki talep gelir. Ne kadar gelir? Bunu şu anda taahhüt etmek mümkün değil. İnanılmaz dev bir talep olacağına eminim."

Riskli yatırımlara girmediklerini, kaldıraç kullanmadıklarını, mevduatın kredi dengesine baktıklarını anlatan Omar, "Bizim müşterilerimiz mevduatlarını bize emanet ediyorlar. Bizim elimizde likidite fazlası var. Biz bunu belli kurallarla, belli risk profilleriyle kendi kriterlerimize göre yatırıma dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

"Yatırım imkanlarımızı sukuk için saklıyoruz"

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyadaki ekonomik krizin etkilerine karşın taleplerinin çok üzerinde bir arzla murabaha kredisi sürecini tamamladıklarını belirterek, bundan önceki murabaha sendikasyonunun tamamını ödediklerini bildirdi.

Geçen yıl 26 şube açarak şube sayısını 113'e yükselttiklerini kaydeden Uyan, sendikasyon kredisinin Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yararına kullanılacağını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlarken, dövize çok ihtiyaç duyulan bu dönemde Kuveyt Türk olarak sendikasyon yenilemesinin önem taşıdığını ifade eden Uyan, bunun Körfez'in ilgisinin Türkiye'ye devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Uyan, sukuk için çok çaba gösterdiklerini, sukuk yapısını bundan önceki hükümete sunduklarını, yeni hükümetle ve Hazine Müsteşarlığıyla da görüştüklerini belirterek, "Sukuk ürününün Türkiye piyasasına çıkmasını istiyoruz. Tüm yatırım imkanlarımızı sukuk için saklıyoruz. Sukuku bekliyoruz" diye konuştu.