Kuvvetli kar yağışı ve çığ uyarısı

Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları tüm yurtta etkili olmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA  - Türkiye'nin kara kışa teslimiyeti sürüyor. Meteoroloji Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli kar yağışı ve çığ tehlikesine karşı uyarırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle 1464 köy yolu ulaşıma kapandı. Ankara'nın ilçelerine bağlı 97 köy yolu da ulaşıma kapandı. İstanbul'da dünden itibaren süren kar yağışı da hayatı olumsuz etkiliyor. İDO bazı seferlerini iptal ederken, İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bugün kar yağışının Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun doğusu (Bitlis, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari, Muş, Bingöl) ile zamanla Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda (Siirt, Batman, Mardin, Şırnak) kuvvetli olması beklendiği belirtildi.
Açıklamada, çığ tehlikesi başta olmak üzere yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.
1464 köye ulaşılamıyor
Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 1464 köy yolu ulaşıma kapandı.
Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç siteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı etkisini sürdürüyor.
Gece en düşük hava sıcaklığı Ardahan'da eksi 17, Ağrı'da eksi 13, Kars'ta eksi 12, Bayburt ve Erzurum'da eksi 7, Iğdır'da eksi 3 ve Erzincan'da eksi 2 derece olarak ölçüldü.
Günün en yüksek hava sıcaklığının da Ardahan'da eksi 5, Kars'ta eksi 4, Erzurum'da eksi 3, Ağrı ve Bayburt'ta 1, Erzincan'da 3 ve Iğdır'da 4 derece olması bekleniyor.
Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 708, Ağrı'da 553, Kars'ta 108, Iğdır'da 71 ve Ardahan'da 24 olmak üzere 1464 köyle ulaşım sağlanamıyor.
Erzurum-Hınıs-Muş, Hınıs-Varto-Halilçavuş karayolları kar ve tipi nedeniyle, Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos karayolu da çığ nedeniyle ulaşıma kapandı.
Ulaşımın sağlanamadığı köylerde özellikle hasta nakillerinde sıkıntı yaşanıyor. Erzurum'da son 24 saat içerisinde, yolu ulaşıma kapanan köylerden 21 hasta, karla mücadele ve sağlık ekiplerince hastanelere ulaştırıldı.
Bu arada, kar kalınlıkları Ağrı'da 92, Kars'ta 66, Erzurum'da 48, Bayburt'ta 31, Ardahan'da 30, Erzincan'da 7 santimetre olarak ölçüldü.
Kayak merkezlerinde ise son yağan karla birlikte Palandöken'de 96, Bayraktepe Kayak Merkezi'nde 195 santimetreye ulaştı.
Başkent beyaza büründü
Ankara'da aralıklarla devam eden kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkiliyor.
Başkentte dün başlayan ve aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı ve buzlanma nedeniyle kent merkezindeki bazı yollarda araç trafiği durma noktasına geldi, birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Kar ve buzlanma nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı ve yaralanmalı trafik kazası da meydana geldi. Özellikle sabah saatlerinde kayan araçların yolları kapatması nedeniyle araç trafiği güçlükle ilerledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Avni Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojinin uyarıları üzerine, 75 ekibin kentin farklı noktalarında hazır bekletildiğini belirterek, kar yağışının başlamasıyla birlikte kentin ana arterlerinde tuzlama ve kar temizliği çalışması yapıldığını söyledi.
Kar yağışının etkisini artırmasının ardından ekip sayısının 100'e yükseltildiğini ifade eden Kavlak, karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.
Buzda kayan araçlar yüzünden ulaşımda zaman zaman aksamalar olduğunu ifade eden Kavlak, ''Daha önce yaptığımız uyarılara bazı sürücüler kışlık olmayan lastikli araçlarıyla trafiğe çıktılar. Bu araçların yolda kayarak kaza yapması, yolu kapatması nedeniyle ulaşımda aksamalar olduğu gibi, belediye ekiplerimizin karla mücadele çalışmalarında sıkıntı oluşturdu. Bu şekilde kapanan yollarda ekiplerimiz tuzlama ve kar temizliği çalışması yapamadı'' diye konuştu.
97 köy yolu kapandı
Kar yağışı, Ankara'daki köy yollarında da ulaşımı olumsuz etkiledi. Ankara'nın ilçelerine bağlı toplam 97 köy yolunda, kar yağışı nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.
Ankara İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan da dün öğleden sonra kar yağışının başlamasıyla çok sayıda köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, ''Şu an itibariyle 97 köy yolu ulaşıma kapalı durumda. Bu sayı dün gece çok daha fazlaydı. Ekiplerimizin aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla kapanan köy yollarının önemli bir kısmı ulaşıma açıldı'' dedi.
Ceylan, ulaşımın sağlanamadığı köy yollarında mahsur kalanlar da olduğunu ifade ederek, ''Karla mücadele ekiplerimiz öncelikli olarak yolda mahsur kalan, durumu ağırlaşan hastalar ve cenazelerin bulunduğu köy yollarına öncelik vererek çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışının durması halinde yolu kapalı olan köy yolları da gün içerisinde ulaşıma açılmış olacak'' dedi.
Meteoroloji Ankara Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre de, kar yağışının akşama kadar hafif şekilde etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Başkente gece yaşanan en düşük hava sıcaklığı da sıfırın altında 4 derece olarak ölçülürken, günün en yüksek hava sıcaklığının ise yine sıfırın altında 1 derece olması tahmin ediliyor.
İDO'da bazı seferler iptal
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO), hava muhalefeti nedeniyle bazı deniz otobüsü seferlerini iptal etti.
İDO'dan alınan bilgiye göre, Marmara Denizi'ndeki hava muhalefeti nedeniyle saat 08.00'deki Armutlu-ArmutluTK/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferinin yapılamayacak. İDO'nun 07.30'daki Bandırma/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi de iptal edilmişti.
Saat 9.30'daki Bursa-Yenikapı-Kadıköy ve saat 13.00'daki Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü seferleri yapılamayacak.
İDO'nun saat 07.30'daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı ve saat 08.00'deki Armutlu-ArmutluTK-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri de iptal edilmişti.
Bu arada, Şehir Hatları A.Ş'nin vapur seferlerinde ise herhangi bir aksama olmadığı öğrenildi.
İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
İstanbul Boğazı, düşük görüş mesafesi nedeniyle gemi trafiğine kapatıldı.
İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinden yapılan açıklamaya göre, düşük görüş mesafesi dolayısıyla İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği saat 00.15'ten itibaren durduruldu.
Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri düşüyor
Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı'nın çökmesi üzerine debileri artarak Edirne'de yer yer taşkınlara neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debisindeki düşüş devam ediyor.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 3 gün önce 213 metreküp/saniye seviyelere kadar çıkan Tunca Nehri'nin debisi 89 metreküp/saniye seviyelerine geriledi. Meriç Nehrinin debisi ise 1400 metreküp/saniyelerden 1119 metreküp/saniye seviyelerine düştü. Bazı bölgelerde yatağından çıkarak taşkınlara neden olan nehir suları yavaş yavaş yatağına çekiliyor.
Meriç Nehri'nin taşması sonucu trafiğe kapanan Bosnaköy köyüne giden yolun hala ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir