Lagarde: Avrupa'daki kriz, tüm dünya için risk

IMF Başkanı Lagarde, Avrupa'daki borç krizinin bütün dünya ekonomilerini etkileyebileceği konusunda uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ABUJA - Uluslararası Para Fonu(IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa'daki borç krizinin "tüm dünya ekonomileri için risk teşkil ettiğini" belirtti.
Nijerya'da bulunan Lagarde, başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki gelişmelerin tüm dünya için endişe kaynağı olduğunu belirtti.
İlk kez Afrika'ya ziyarette bulunan Lagarde, Nijerya Senatosu Başkanı David Mark ile görüşmesinde, basına yaptığı açıklamada, "Avrupalıların karşı karşıya olduğu krizin ve zorlukların büyüklüğü nedeniyle kriz, dünya ekonomilerinde yankı bulacak" diye konuştu.
Alman ekonomisinin gelişmesi borç krizine bağlı
Dünyanın en önemli ihracat ülkelerinden biri olan Almanya'nın ekonomik gelişmesinin, Avrupa'daki borç krizinin seyrine bağlı olduğu bildirildi.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından bugün açıklanan Aralık ayı raporunda, Almanya'da bu yıl yüzde 3 oranında gelişen ülke ekonomisinin gelecek yıl, artan belirsizlik sebebiyle sadece yüzde 0,6 oranında büyümesinin beklendiği ifade edildi.
Raporda, sözkonusu tahminlerde, borç kriziyle ilgili başka önemli gelişmelerin yaşanmamasından yola çıkıldığı kaydedildi.
Bundesbank uzmanlarının, yatırımcı ve tüketicilerdeki belirsizliğin yavaş yavaş ortadan kalkacağını tahmin ettiği ifade edilen raporda, genişletici para politikası ve hızla büyüyen dünya ekonomisiyle birlikte Alman ekonomisinin de gelecek yıl sağlam bir büyüme yoluna girebileceği ifade edildi.
İspanya'da 16,5 milyar euro tasarruf yapılacak
Öte yandan İspanya'da 350 sandalyeli mecliste 186 milletvekili ile tek başına iktidar için çoğunluğu yakalayan ve Kral Juan Carlos tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen PP lideri Mariano Rajoy, gelecek 4 yıllık iktidarı için öngörülen hükümet programını bugün mecliste açıkladı. Tamamen ekonomi ağırlıklı bir konuşma yapan Rajoy, "İspanyol ekonomisinin son istatistiklere göre küçüldüğünü ve gelecek için yapılan düşüş yönündeki öngörülerin de hiçbir şekilde iç açıcı olmadığını" vurguladı. "Bundan daha karamsar bir görüntü olamaz" diyen Rajoy, AB'ye verilen sözlerin tutulacağını ve gerçekçi bir ekonomik program uygulayacaklarını söyledi.
Yeni hükümetin programıyla ilgili tartışmalar bugün ve yarın mecliste yapılırken, yarın akşam yapılması öngörülen güvenoyu oylamasında da herhangi bir sürpriz olması beklenmiyor. Mariano Rajoy'ın Başbakan olduğu yeni hükümetin 22 Aralık Perşembe günü Kral Juan Carlos karşısında yemin ederek, Cuma günü de ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yapması öngörülüyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir