Liderler IMF kota reformunda anlaştı

Asya ve Avrupa liderleri, "İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim yerleri uluslararası hukukta gayri meşrudur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Asya ve Avrupa liderleri, Uluslararası Para Fonu (IMF) kotalarının Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin ağırlığı artacak şekilde yeniden belirlenmesine destek verdi.

AB ve Asya'da 46 ülkenin temsil edildiği zirvede alınan kararlarda, "IMF üyelerinin dünya ekonomisindeki ağırlık ve sorumluluklarını yansıtacak şekilde IMF kota reformunun kasım ayında toplanacak G20 zirvesinde hayata geçirilmesini destekliyoruz" ifadesi yer aldı.

Zirve kararlarında, IMF kotaları yeniden dağıtılırken, dünya ekonomisindeki paylarına göre fazla temsil edilen ülkelerden az temsil edilen ülkelere en düşük yüzde 5 pay aktarılması gerektiği belirtildi.

IMF üyelerinin onayına sunulan kota reformu çerçevesinde, Türkiye'nin IMF'deki kota oranının binde 5,5'ten binde 6,1'e çıkarılması öngörülüyor. Beklentilere uygun şekilde reform gerçekleşse bile dünya ekonomisindeki ağırlığı dikkate alındığında Türkiye, IMF'de hak etmediği düzeyde temsil edilmeyi sürdürecek.

"Gazze'deki durum sürdürülemez"

AB üyeleriyle Çin, Rusya ve Hindistan dahil 46 ülkenin temsil edildiği Asya-Avrupa zirvesinde İsrail'e, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin uluslararası hukuku ihlal anlamına geldiği uyarısı yapıldı.

AB Dönem Başkanı Belçika'nın ev sahipliğindeki zirvede alınan kararlarda, İsrail'in Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri inşasına devam kararından üzüntü duyulduğu belirtildi.

"Yerleşim yerleri uluslararası hukukta gayri meşrudur ve İsrail'in Ortadoğu Barışı Yol Haritası yükümlülükleriyle bağdaşmamaktadır" denilen kararlarda, "Gazze'deki durumun da sürdürülemez olduğu" vurgulandı.

Asya ve Avrupa liderleri, hiçbir engelle karşılaşmadan Gazze'ye insani yardım ulaştırılabilmesi yanında Gazze içine ve dışına ticari mal ve insan geçişinin güvence altına alınmasını içeren bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Bu kapsamda İsrail'in attığı son adımların önemli olduğunu fakat eksiksiz uygulanması ve ilave önlemlerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan liderler, İsrail'den Gazze'nin yeniden inşasına ve ekonomisinin toparlanmasına müsaade etmesini istedi.

Zirve kararlarında, Ortadoğu barış sürecinin teşvik edilmesi için İsrail'in Suriye ve Lübnan'la sorunlarının paralel diyalog ve müzakerelerle çözülmesi talep edildi.

Asya ve Avrupalı liderler, Myanmar'da cunta yönetiminin 7 Kasımda seçime gitme kararını not ederek, seçimlerin özgür, adil, kapsayıcı ve şeffaf yapılabilmesi için siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir