LNG cirosu, 500 milyon dolara ulaştı

EPDK Başkanı Köktaş, LNG tüketiminin 600 milyon metreküpe ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye'de Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) tüketiminin 600 milyon metreküpe, yıllık cirosunun da 500 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneğinin (SSDGD) 1. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Ankara Sheraton Otelinde düzenlediği forumda konuşan Köktaş, LNG ve CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) ticaret hacminin her geçen yıl büyüyerek gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Köktaş, 2005 yılında 155 milyon metreküp olan LNG satış miktarının 2010 yılı sonu itibariyle 600 milyon metreküpe yaklaştığını, sektörün yıllık cirosunun ise 500 milyon dolara ulaştığını, aynı dönemde 8,7 milyon metreküp olan CNG satış miktarının da 42 milyon metreküpe ulaştığını ifade etti.

LNG ve CNG sektörlerine yeni girişler ve lisanslandırma çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten EPDK Başkanı, şunları söyledi:

"LNG ve CNG sektörlerindeki bu gelişmeler özellikle doğalgazın boru hatlarıyla ulaşmadığı bölgelerdeki tüketicilere ulaşması, yurt genelinde temiz ve ucuz bir yakıt olan doğalgazın kullanımının yaygınlaşması ve geniş tüketici kitlelerine ulaşması açısından olumlu katkılar sağlıyor. Özellikle doğalgaza boru hatlarıyla erişme imkanı bulamayan sanayi ve turizm alanlarındaki yatırımcılarımız, LNG ve CNG'nin alternatif yakıtlara kıyasla olan maliyet avantajlarını yakalayabiliyor ve rekabet edebiliyor.

İkincil mevzuatın geliştirilmesi ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilmesine yönelik çalışmalarımız kapsamında, LNG ve CNG'nin dağıtım bölgelerinde satışına ilişkin Kurul Karar Taslağı hazırlanmış ve piyasanın görüşlerinin alınabilmesi için Kurumumuz web sayfasında yayımlanmıştır. Taslak hakkındaki görüşleri değerlendirerek en sıra sürede karara bağlanacaktır."

SSDGD Yönetim Kurulu Başkanı ve İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay da, doğalgazın alternatif kullanım alanı sayesinde sanayicilere daha ucuz enerji kullanarak toplamda 1,2 milyar dolar civarında katkı sağladıklarını ve Türkiye'nin 1 milyar dolar civarında bir "al ya da öde" riskinden kurtulduğunu söyledi.

Sektöre bugüne kadar 250 milyon dolara yakın yatırım yapıldığını ifade eden Aratay, "Dernek bünyesinde birleşen sektör şirketleri olarak bu pazarın daha fazla gelişmesini ve ülkemize katkısının artarak sürmesini hedefliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir