Mali krizdeki Avrupa tasarrufa yöneliyor

AB'ye üye ülkeler bütçe açıklarını istenilen seviyelere çekmek için hazırladıkları tassarruf paketlerini bir bir yasallaştırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA/MADRİD-İtalyan Senatosu, merkez sağ hükümetin borç krizine karşı hazırladığı ikinci tasarruf paketini kabul etti.

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetin geçen ay başında kabul ettiği ve 60 gün içinde Senato ile Parlamentodan geçerek yasalaşması gereken ikinci tasarruf paketi, bu akşam Senato'da onaylandı.

Senato'daki oylama öncesi birtakım değişikliklere uğrayarak, 54,2 milyar avro tutarına yükselen tasarruf paketi, oylamada, 141 red oyuna karşılık, 165 kabul oyu ile onaylandı. Oylamada, 3 de çekimser oy çıktı.

Hükümetin yaz aylarında hazırladığı ancak Senato'daki oylamanın son gününe kadar değişikliklere uğrayan paketin son halinde, KDV'nin yüzde 20'den 21'e yükseltilmesi, işten çıkarmalar, politikacıların harcamalarında birtakım kesintiler, özel sektörde çalışan kadınlarda emeklilik yaşını 65'e çıkartılması öngörülüyor.

Senato'dan onay alan paketin, ilerleyen günlerde parlamentonun gündemine gelmesi bekleniyor.

İspanya'da bütçe açığına sınırlama

Öte yandan İspanya'da iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve anamuhalefetteki Halk Partisinin (PP) aralarında anlaşmaları sonrasında, devlet ve özerk yönetimdeki bütçe açığına anayasal sınırlama getiren reform paketi de Senato'da da kabul edildi.

PSOE ve PP'nin üzerinde anlaştığı ve geçen hafta Meclis'te kabul edilen anayasal değişilik paketi, hiçbir değişikliğe uğramadan Senato'dan da geçti. Bütçe açığına anayasal sınırlama getiren söz konusu reform paketinde, 2020 yılından itibaren bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yüzde 0,40 ile sınırlanması öngörülüyor.

Senato'da yapılan görüşmede PSOE ve PP senatörleri, söz konusu reformun İspanyol ekonomisinin devamlılığını garanti etmekte temel bir unsur olduğunu savundu.

İspanyol Parlamentosundan geçen anayasal değişiklik paketinin resmileşmesi için 15 gün süre beklemek gerekiyor. Bu süre içinde Meclis veya Senato'nun temsilcilerinin en az 10'da 1'inden talep gelmesi halinde, referanduma gidilmek zorunda kalınacak. Zira pakete, İspanya'da bölgesel milliyetçi partiler ile işçi sendikaları ve aylardır sokaklarda gösteri yapan sistem karşıtları onay vermiyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir