Mardin'de düğüne saldırı: 44 ölü

Bilge köyünde 44 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili gözaltına alınan 8 zanlının sorgulanmasına başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MARDİN - Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde düğüne düzenlenen silahlı saldırıda 44 kişi öldü.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'deki silahlı saldırıda 44 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırıda ağır yaralanan 3 yaşındaki Medine Çelebi ve 16 yaşındaki Hediye Çelebi Diyarbakır'a getirilerek Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Saldırıda Hediye Çelebi'ye isabet eden merminin bağırsaklarını parçaladığı ve solunum cihazına bağlı olan Çelebi'nin Genel Cerrahi Servisindeki yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğü bildirdi. Öte yandan Mardin Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, otopsi işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hekim talebinde bulunduklarını söyledi.

Saldırının eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının düğün töreni sırasında gerçekleştiği öğrenildi. Silahlı saldırı olayının iki aile arasındaki husumetten kaynaklandığı öne sürüldü.

32 haneli köyün tamamının aynı aileden ve soy isimlerinin "Çelebi" olduğu Bilge köyünde, erkeklerin tamamının koruculuk yaptığı bildirildi.

Görgü tanıkları, saat 21.00 sıralarında köy imamının telkini üzerine önce evde namaz kılındığını kaydetti. Bu sırada, silahlı 5-6 kişilik bir grubun, iki eve uzun namlulu otomatik tüfeklerle ateş açtığı bildirildi. Yaklaşık 15 dakika süren saldırıya, köyün 3 ayrı bölgesinde nöbet tutan korucular karşılık verdi. Silahlı kişiler, daha sonra vadinin içine doğru kaçtı.

Ölenlerden 11 kişinin kimliği belirlendi

Silahlı saldırıda ölen 44 kişiden kimliği belirlenen 11'inin köy muhtarı Hamit Çelebi, eski köy muhtarı Cemil Çelebi ile Yıldız, Mehmet Salih, Ali, Şükran, Arife, Mehdi, Veysi, Salih ve Emine Çelebi olduğu belirtildi.

Gelin ve damat da öldürüldü

Silahlı saldırıda ölenler arasında gelin Sevgi Çelebi, damat Habip Arı ile köy imamı Kazım Ozan'ın da bulunuyor. Bilge köyünde eski muhtar Cemil Çelebi'nin kızı Sevgi Çelebi ile Diyarbakır'da oturan kuzeni damat Habip Arı, dün akşam saatlerinde akrabalarının da katılımıyla mutlu günlerinde bir araya geldi. Saldırıda gelin Sevgi Çelebi, damat Habip Arı, damadın annesi Kafi Arı, kız kardeşi 4 yaşındaki Ruken Arı (4), evde bulunan köy imamı Kazım Ozan da yaşamını yitirdi. Saldırıda damat ve gelinin yakınlarından 40 kişi de hayatını kaybetti.

8 zanlının sorgulanmasına başlandı

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili gözaltına alınan 8 zanlının sorgulanmasına başlandı.

Edinilen bilgiye göre, Bilge köyünde eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin evindeki düğünde 44 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgileri bulundukları gerekçesiyle jandarma tarafından gözaltına alınan ve aynı köyde yaşadıkları bildirilen 8 kişinin sorgusu Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı'nda yapılıyor.

İçişleri ve Adalet Bakanı saldırıda yaralananları ziyeret etti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Mazıdağı'na bağlı Bilge köyünde silahlı  saldırıda yaralanan Murat Çelebi'yi hastanede ziyaret etti. Çıkışta hastane önünde bekleyen ölenlerin yakınlarının yanına giden Bakanlar Atalay, Ergin ve Eker, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

CHP Mardin'e heyet gönderiyor

Ayrıca CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve Parti Meclisi üyesi Mamut Duyan, bugün Mardin'e giderek silahlı saldırının gerçekleştiği köyde incelemelerde bulunacak ve vatandaşlarla görüşecek. Heyet, Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) sunulmak üzere konuyla ilgili bir rapor hazırlayacak

Kızın başkasıyla evlenmesini istememişler

Mardin'in Mazıdağı'na bağlı Bilge köyündeki nişan töreninde bulunanlara silahla saldıran kişilerin, nişanlanan Sevgi Çelebi'nin köydeki bir yakınlarıyla evlenmesini istediklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi ve kızın başkasıyla evlendirilmek istenmesi üzerine olayın meydana geldiği iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre, dün akşam meydana gelen silahlı saldırıyı yapanların nişan töreni düzenlenen Sevgi Çelebi'nin kendi yakınları olan bir kişiyle evlenmesini istediklerini ve bu talebin kızın ailesince kabul edilmediğini ifade ettiler. Köylü vatandaşlar, şöyle konuştular:

"Saldırganların ailesiyle damadın mensup olduğu Arı ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan bir husumet bulunuyordu. Saldırganlar bu nedenle Sevgi Çelebi'nin Habip Arı ile evlenmesine karşı çıkıyorlardı. Bu konuda bir süre önce saldırganların mensup olduğu aile bireyleri ile gelinin ailesi arasında tartışma yaşandığını öğrenmiştik. Saldırı olayının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz."