Marifetli ATM'ler dönemi geliyor

Bankalar, şube dışında nakit işlemlerinin yapılabildiği tek kanal, ATM'lerde iyi bir büyüme performansı yakalarken bu yıl da büyümenin süreceğini açıklıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Türk bankaları için marjların daraldığı 2011 yılında 'verimlilik' daha çok ön plana çıkarken sektör alternatif dağıtım kanallarına yönelik yatırımlarını artırıyor.

Bankacılık müşterinin şube dışında hayatına ilk giren alternatif dağıtım kanalı olan ATM'lerde artık 100'den fazla işlemi bankaya gitmeden yapılabiliyor. Bir dönem sadece para çekme makinesi olarak görülen ATM'lerde artık para yatırmanın ağırlığı da artıyor. Yani müşteri artık ATM'i para çekme makinası olarak görmekten vaz geçerken fatura yatırıp, bilet alıyor hatta bazı sigortacılık hizmetlerini bile bu kanal üzerinden gerçekleştiriyor. Bankalar, bu yıl da ATM sayılarını yüzde 10 ve daha fazla oranlarda artırmayı hedefliyor. Ortak ATM uygulaması da bankalar için bu kanalı sadece kendi banka müşterileri için değil başka banka müşterilerine hizmet vermek için yeni bir alan olarak görmesine neden oluyor.

Özellikle alternatif dağıtım kanalları içerisinde ATM'lerin, nakit işlemlerin de yapılabildiği tek kanal olmasından dolayı önümüzdeki yıllarda da müşteriler için vazgeçilmez bir bankacılık hizmeti olma özelliğini korumaya devam etmesi bekleniyor.

DÜNYA'nın yaptığı araştırmaya göre teknolojik gelişmelerin en etkin hissedildiği sektörlerin başında gelen finans sektöründe ilk dağıtım kanalı olmasının yanı sıra yaygınlığı, teknolojik gelişmelere paralel olarak kapsamlı işlem yelpazesine sahip olması nedeniyle ATM'ler müşteriler tarafından çok tercih ediliyor.

1980'li yılların sonunda Türk bankacılık müşterisinin hayatına giren ATM'ler alternatif dağıtım kanalları içinde en çok kullanılan kanal olma özelliğini taşıyor. Ayrıca bankaların kredi kartı pazarlarını her geçen gün büyütmeye yönelik izledikleri stratejiler ile kredi kartı işlemleri için ATM'yi tercih eden müşterilerinin sayısı her geçen gün artıyor.

Bankalararası Kart Merkezi'nin Kasım 2010 tarihli verilerine göre Türk bankacılık sektörünün ATM sayısı 27 bin 201'e ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği'nin Aralık 2010 verilerine göre ise bankaların toplam şube sayısı 9 bin 465 oldu. Sektör özellikle 2005 ve sonrası dönemde hızlı büyürken ATM parkurunu söz konusu yıla göre neredeyse ikiye katlamış durumda. 2001 sonrası döneme bakıldığında sektör ATM parkurunu bir önceki seneye göre en hızlı 2008 yılında yüzde 16.9 ile artırırken 2010 yılının da en hızlı artışın yaşandığı ikinci yıl olması bekleniyor.

Teknolojik gelişmeye de açık bir alan olan ATM'lerde bundan sonra daha 'verimli' olacak. Bankaların bugün kullandığı modellerde para yatırma ve para çekme hazneleri birbirinden ayrı olduğu için 'x' müşterinin yatırdığı parayı 'y' müşterisi çekemiyor.

Türk bankacılık müşterileri artık önümüzdeki günlerde "Recycling ATM" yani geri dönüşümlü ATM denilen modellerle tanışacak ve bir kişinin yatırdığı para bir başkası tarafından çekilebilecek. Ayrıca ATM'lerde biometrik tanıma sistemleri yaygınlaşacak ve internet bankacılığı esnekliğine sahip yazıcı fonksiyonlarının eklenmesi ile çok fonksiyonlu kiosklara doğru gelişen ATM'ler de bu alanda karşılacağımız yenilikler arasında bulunacak. Akbank'ta her ay 2 milyon Akbank müşterisi şubeye değil, ATM'e uğrarken yılda 6 milyon müşteri bankacılık hizmetlerini alternatif dağıtım kanallarından alıyor. Akbank'ta nakit çekme işlemlerinin yüzde 89'u, nakit yatırma işlemlerinin yüzde 61'i ATM ve BTM'ler kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Garanti Bankası'nın Paramatiklerinde günlük ortalama 175 milyon TL hacminde işlem yapılırken günlük işlem adedi 700 bini buluyor. Kredi kartı ödemelerinin ve fatura ödeme işlemlerinin yüzde 50'si Paramatikler üzerinden gerçekleştiriliyor. Para çekme ve yatırma işlemlerinin toplamının yüzde 80'i Paramatiklerden yapılıyor. İş Bankası'nda Bankamatiklerin, işlem hacmindeki payı yüzde 31, şubelerin payı ise yüzde 27 seviyesinde bulunuyor.

İş Bankası, tüm banka kartlarının en çok kullandığı banka olma konusunda iddiasını sürdürürken, kartsız işlemlerin kullanılmaya başlanmasıyla sadece İş Bankası müşterilerinin değil bankanın müşterisi olmayan kesimlerin de Bankamatiklerini daha çok kullanmasını hedefliyor.

Yapı Kredi'nin ATM'lerinde günde ortalama 1 milyona yakın işlem yapılırken nakit işlemlerin yüzde 50'si para çekmek yüzde 50'si para yatırmak için yapılıyor. Ortopedik engelliler için Engelsiz ATM'lerden sonra bu yıl Görme Engelliler için Engelsiz ATM'yi hizmete sunan banka güvenlik içinde özel önlemler geliştirdi.

Artık ATM sadece para yatırma makinesi olarak görülmüyor

Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanallarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre son 5 yılda ATM'lerden yapılan para çekme işlemlerinin yaklaşık 200 milyon adet artarak yıllık 700 milyon adet seviyesine yaklaştığına dikkat çekti.

Nakit işlemlerin yüzde 50'sinin para çekmek, yüzde 50'sinin de para yatırmak için yapıldığını kaydeden Doğan, "Son 5 yılda nakit para yatırma fonksiyonuna sahip ATM'lerin sektörde yaygınlaşmasıyla beraber para çekmenin yanı sıra para yatırmalı işlemlerin adetleri de arttı. Çünkü Türkiye'de artık ATM'ler sadece para çekme makinesi olarak görülmüyor" dedi.

İşlem hacmine bakıldığında ise ATM'lerden çekilen paranın neredeyse iki katı kadar para yatırıldığını gördüklerini kaydeden Doğan, işlem başına ortalama para çekme tutarınının 320 TL, para yatırma tutarının da 680 TL olduğunu kaydetti.

Özellikle para çekme, kredi kartı borcu ödeme, para yatırma, fatura ödemesi gibi nakit işlemlerin büyük çoğunluğunun ATM'leri aracılığıyla yapıldığını ifade eden Doğan, "Bu bağlamda şubedeki gişe işlemlerinin yarısından fazlasının ATM'lerimizden gerçekleştiğini söyleyebiliriz. ATM'lerimizden günde ortalama 1 milyona yakın işlem yapılıyor. Türkiye genelinde 2 bin 500'ün üzerinde ATM'miz ile müşterilerimize hizmet sunuyoruz. 2011 yılında da ATM ağımızı genişletmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Sınırsız bankacılık kanallarının kullanımının müşteri profilleri ve işlem ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterdiğini de anlatan Doğan, Yapı Kredi'de karşılaştırılabilir işlemlerin yüzde 72'sinin alternatif dağıtım kanallarından gerçekleştirildiğini söyledi. Doğan, "Havaleden, yatırım işlemlerine, TL yüklemeden, bağış işlemlerine kadar birçok işlemin yaygın ATM ağımızdan yapılabilmesinin yanı sıra Tele24 Plus olarak adlandırdığımız gelişmiş özellikli ATM'lerimizden kartlı, kartsız, barkodlu birçok nakit işlem de yapılabiliyor. Bununla birlikte nakit işlemler sonunda madeni para/banknot cinsinden para üstü de veriliyor.

Örneğin para yatırma, para çekme, kredi kartı borcu ödeme, fatura ödeme, kredi borcu ödeme gibi nakit işlemler yoğun olarak ATM'lerimizden yapılıyor. Bu işlemlerin ATM'lerden yapılmasının önemli etkenleri olarak gelişmiş (Plus) olmasını, işlemlerin kolayca ve hızla gerçekleştirilebilmesini, işlemler sonunda madeni para/banknot olarak para üstünün alınabilmesini söyleyebiliriz" diye konuştu. Yapı Kredi ATM'leri içerisinde para çekme ve para yatırma işlemleri için iki farklı ünite yer aldığı bilgisini de paylaşan Doğan, yatırılan paranın aynı zamanda bir başka müşteri tarafından çekilebildiği "Recycling ATM" örnekleri başta olmak üzere Yapı Kredi olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlattı.

2010 yılının ATM'ler için yine ilklerin yılı olduğunu da anlatan Doğan, "Müşterilerimizin harf girişi gerektiren bankacılık işlemlerini daha rahat ve hızlı bir biçimde gerçekleştirebilmeleri için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Klavyeli ATM uygulamasını hayata geçirdik. Engelsiz Bankacılık Programımız kapsamında 2009 yılında hayata geçirdiğimiz ortopedik engelliler için Engelsiz ATM'lerden sonra bu yıl görme engelliler için Engelsiz ATM'yi hizmete sunduk. Bu ATM'lere sadece sesli işlem özelliğini eklemedik.

Görme engelli müşterilerimizin güvenliği için özel yöntemler geliştirdik ve uyguladık. Örneğin, müşterilerimiz sesli işlem sırasında ekranda bakiyesinin görüntülenmesini istemiyorsa, işlem başında bakiye bilgilerinin gizlenmesini tercih edebiliyorlar. Ayrıca herhangi bir nedenle işlemden vazgeçilip, kulaklık çıkartıldığı takdirde işlem sonlanıyor ve kartı iade ediliyor" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra, Türk bankacılık müşterilerinin cep telefonunun sadece ATM ekranına tutulmasıyla kartsız para çekmeyi olanaklı hale getiren mobil uygulama ve ATM entegrasyonu ile tanışacağını da anlatan Doğan, ATM'lerde biometrik tanıma sisteminin yaygınlaşacağını, kredi kartı ve banka kartlarının temassız işlem yapma özellikleri ile ATM'lerde de işlem yapılabileceğini anlattı.

"Recycling ATM" olarak adlandırılan yatırılan paraların bir başka müşteri tarafından çekilebileceği daha gelişmiş fonksiyonlu ATM'lerinde hizmete sunulacağının altını çizen Doğan, internet bankacılığı esnekliğine sahip yazıcı fonksiyonlarının eklenmesi ile çok fonksiyonlu kiosklara doğru gelişen ATM'ler de bu alanda karşılacağımız yenilikler arasında bulunduğunu aktardı.

Her ay 2 milyon Akbank müşterisi şubeye değil ATM'ye uğruyor

Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, yılda 6 milyon müşterinin bankacılık hizmetlerini alternatif dağıtım kanallarından aldığını söyledi. Binbaşgil, her ay 2 milyon Akbank müşterisinin şubeye hiç uğramadan işlemlerini alternatif dağıtım kanalları üzerinden gerçekleştirdiğini bildirdi.

Hakan Binbaşgil, Akbank olarak toplamda 3 bin 92 adet olan ATM'leri ile anında para yatırma özelliğine sahip BTM'lerinin Türkiye'nin en yaygın ATM ağlarından birine sahip olduğuna dikkat çekti. Binbaşgil, "Bu yıl odaklandığımız ATM parkurumuzu genişletme politikamız doğrultusunda, hızla gerçekleştirdiğimiz kurulumlarımız bizi pazar payında en iyiler arasına soktu. Pazarda 2011'de de hızlı ve yoğun bir rekabetin yaşanacağını düşünüyoruz. Müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek ve onlara mükemmel müşteri deneyimi yaşatmak amacı ve müşterinin olduğu her yerde olma stratejimizle 2011'de ATM ve BTM sayımızı artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Varlığını hayatımızın her alanında her geçen gün daha fazla hissettiren teknoloji, bankacılık sektöründe de büyük önem taşırken Binbaşgil, müşterilerin artık değişen dünyada bankacılık işlemlerini zaman ve mekan sınırı olmadan hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmek istediğine işaret etti.

"Bu sebeple de sektörde alternatif dağıtım kanallarını kullanma oranları giderek artıyor" diyen Binbaşgil, 'müşteri odaklı' yaklaşımları ile bu alanda da sektöre öncülük ettiklerini ve müşterilerini ilklerle tanıştırdıklarını kaydetti. Binbaşgil şöyle devam etti: "Bankamızın geniş kanal yelpazesi ve fonksiyon çeşitliliği sayesinde yılda 6 milyon müşterimiz bankacılık hizmetlerini alternatif dağıtım kanallarımızdan alıyor. Her ay 2 milyona yakın müşterimiz şubeye hiç uğramadan, işlemlerini ADK üzerinden gerçekleştiriyor. ATM'ler yaygınlıklarından dolayı en çok kullanılan alternatif kanal konumunda yer alıyorlar.

Akbank ATM'lerinde müşterilerimiz, bugün para çekme ve yatırma işlemlerinden tutun da para transferi ve hatta cep telefonuna TL yükleme işlemlerine kadar hemen her türlü işlemi yapılabiliyor. ATM'lerimiz çoğunlukla para çekme-yatırma ve kredi kartı borcu ödeme işlemleri için kullanılıyor."

Akbank'ta her 100 müşterinin 61'i para yatırıyor

ATM'lerin yyagınlıklarından dolayı en çok kullanılan alternatif kanal konumunda yer aldığını ifade eden Binbaşgil, "Para çekme ve yatırma işlemlerinden tutun da para transferi ve hatta GSM TL yükleme işlemlerine kadar hemen her türlü işlem Akbank ATM'leri üzerinden yapılabiliyor" dedi.

Binbaşgil, Türkiye'nin her yerinde müşterilerin çeşitli bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilme olanağı sağlayan ve ortak ATM paylaşımına dahil olan ATM ve BTM'lerinin Akbank müşterilerinin yanı sıra Türkiye'deki tüm kredi ve banka kartı sahiplerinin kullanımına açık olduğunu kaydederek "Bankamız müşterisi olsun olmasın herkesin kullanabildiği ATM'lerimiz çoğunlukla para çekme-yatırma ve kredi kartı borcu ödeme işlemleri için kullanılıyor. Akbank'taki nakit çekme işlemlerinin yüzde 89'u, nakit yatırma işlemlerinin yüzde 61'i ATM ve BTM'ler kullanılarak gerçekleştiriliyor" bilgisini verdi.

Teknolojiyi takip ediyoruz

ATM'lerde yatırılan para ile çekilen para hazneleri ayrı olduğunu dolayısıyla bir müşterinin yatırdığı parayı diğer müşterinin çekemediğini ama önümüzdeki dönemde teknolojik gelişmelerinde etkisi ile bir müşterinin ATM'ye yatırdığı parayı bir başka müşterinin çekebilir hale geleceğini de anlattı.

Akbank Alternatif Dağıtım Kanalları olarak teknolojiyi ve yenilikleri her zaman takip ettiklerini ve ilkleri müşterilerine sunmak için çalıştıklarını kaydeden Binbaşgil, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Akbank olarak, bugüne kadar müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeni teknolojilerle Bankacılık işlemleri yapmanın avantajını müşterilerimize yaşattık ve bundan sonra da müşterilerimiz için onların hayatlarını kolaylaştıracak yeni uygulamalar geliştirerek yanlarında olmaya ve ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz. Dünyada ve Türkiye'de hemen her iş kolunda olduğu gibi bu alanda da sürekli yenilikler ve teknolojik gelişmeler olmaktadır.

Hatta ülkemizdeki bankacılık sektörüteknolojik açıdan pekçok ülkeden ileride olup, örnek uygulamalara imza atmaktadır.

İlerleyen günlerde de Akbank olarak yine ilklerle karşınızda olacağız. Bunun en güncel örneğini; yakın dönemde hayatımıza girmiş olan iPad projemizle müşterilerimize sunduk. Daha Türkiye'ye gelmeden büyük ilgi çeken ve teknoloji tutkunu kullanıcılar tarafından merak ve heyecanla beklenen Ipad için iPad Şubesi'ni müşterilerinin kullanımına açan ilk banka olduk. iPad Yatırımcı ve Wings Gezgin uygulamalarıyla iPad'de de müşterimiz olsun olmasın herkesin kullanabileceği kullanışlı ve fonksiyonel uygulamalarla Türkiye'de ilklere imza attık."

2010'da ATM sayılarını önemli oranda artırdıklarını ve bu kapsamda daha fazla müşteriye hizmet sunma fırsatı bulduklarını aktaran Binbaşgil, "Ortak ATM kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte de artık ATM'lerden bankamız müşterisi olsun olmasın herkese hizmet sunuyoruz. Türkiye'de teknolojik gelişmeler ve mobilitenin etkisiyle, şube dışı kanalların kullanımı ve öneminin her geçen gün artması yeni lokasyonlarda ATM kurulumu ihtiyacı yaratıyor. Müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek ve müşterinin olduğu her yerde olma stratejimizle 2011'de ATM ve BTM sayımızı artırmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte ATM kullanan müşteri sayımızın da artacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Garanti, Paramatik sayısını yüzde 10'dan fazla artıracak

Bankacılık müşterilerinin şubenin kapısından içeri girmeden 100'den fazla işlemi yapabildiği Paramatiklerin sayısının bu yıl da artamaya devam edeceğini kaydeden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, bankanın 2010 yılının sonunda Türkiye genelindeki ATM'lerin sayısının 3 bine ulaştığı bilgisini paylaştı. Ali Fuat Erbil, bu yılda Garanti Bankası olarak 3 bin olan ATM sayılarını yüzde 10'dan fazla arttırmayı planladıklarını açıkladı. Erbil, Garanti Bankası'nın ATM'lerinde günlük ortalama 175 milyon TL hacminde işlem yapıldığını da bildirdi.

Garanti Bankası müşterilerinin, Paramatiklerden en fazla, para çekme işlemi yaptığını kaydeden Ali Fuat Erbil, bu işlemi sırasıyla kredi kartı borcu ödeme ve para yatırma işlemlerinin takip ettiğini anlattı. Erbil, bu işlemlerin yanı sıra, fatura ödeme, vergi ödeme, havale -EFT gibi para transferleri ve ödeme işlemleri de Paramatikler üzerinden sıkça gerçekleştirilen diğer günlük bankacılık işlemleri arasında olduğunu kaydederek "Ağırlıklı işlem para çekme olsa da, ciddi miktarda ve artan bir trendle para yatırma işlemi için de Paramatiklerimiz kullanılıyor.

Yaklaşık tutar olarak çekilen para kadar yatırılan para hacmi mevcut. Garanti Bankası'nda gişe ve Paramatiklerden yapılan nakit işlemlere bakıldığında, kredi kartı ödemelerinin ve fatura ödeme işlemlerinin yüzde 50'si Paramatikler üzerinden gerçekleştiriliyor. Para çekme ve yatırma işlemlerinin toplamının yüzde 80'i Paramatiklerden yapılıyor. 100'den fazla işlemin yapılabildiği Paramatikler, adeta bir banka şubesi gibi kullanılabiliyor. Garanti Paramatiklerden günde ortalama 700.000'e yakın işlem yapılıyor" dedi.

Başka banka müşterisi de ATM'den krediye başvurabiliyor

Erbil, şöyle devam etti: "Garanti müşterisi olmayan kullanıcılar da, Paramatiklerden kartsız işlem seçeneğiyle, kart kullanmadan kontör yükleyebiliyor, fatura ödeyebiliyor ya da kredi başvurusunda bulunabiliyorlar. Müşterilerimiz, Paramatikleri kullanarak "Bankasız Havale" ile istediği cep telefonu numarasına para gönderebiliyor.

Ayrıca, mobil imzalarıyla, kartları olmaksızın para çekebiliyor, şubede sıra beklemeden kartlı veya kartsız olarak bireysel kredi başvurusu yapabiliyor, vadeli hesap açabiliyor ve de hesapla ilgili tüm işlemlerini Paramatiklerden gerçekleştirebiliyorlar. Garanti Paramatikler, müşterilerimize, klasik bankacılık işlemlerinin yanı sıra Biletix ödemeleri ve yakın zamanda devreye alınacak Western Union para alım / gönderim işlemleri gibi katma değer sağlayan servisler sunarak, ihtiyaç duydukları her alanda hizmet veriyor."

Erbil, dünyada ve Türkiye'de, kartsız işlemler ve madeni para ödeme teknolojilerinin öne çıkarak ATM'lerde uygulama alanı bulduğunu ifade ederek Garanti Bankası olarak, ATM ağlarını, bu özelliklere sahip son teknolojiye uygun makinelerden oluşturduklarını anlattı. Erbil, "Garanti Paramatiklerde, nakit para girişi yoluyla yapılan para yatırma, fatura/ kredi kartı ödeme işlemlerinde para üstünün kuruşu kuruşuna geri alınması mümkünken, hesaptan para çekme işlemlerinde istenilen tam tutarın madeni para olarak çekilebilmesi de sağlanıyor" bilgisini de paylaştı.

Paramatiklerin büyük çoğunluğunda yatırılan para ile çekilen para haznelerinin ayrı olduğunu hatırlatan Erbil şöyle devam etti: "Bu yılın son çeyreğinde kurulumları başlatılan Recycle/Geri Dönüşümlü ATM teknolojisi sayesinde, ATM'ye yatırılan banknotların para çekme işleminde de müşterilere ödenmesi ve ATM'nin kendi parasını kullanması sağlanarak, ATM'ye herhangi bir müdahale yapılmaksızın kesintisiz hizmet vermesi mümkün hale getiriliyor. Bu şekilde önümüzdeki dönemde ciddi verimlilik artışları bekliyoruz." Erbil, Garanti Bankası olarak, önümüzdeki yıllarda ATM'lerde sundukları hizmetlerin çeşitliğini artırmanın yanı sıra Alo Garanti, İnternet ve Cep Şubesi gibi diğer şubesiz kanallarla entegrasyonu daha da ileri seviyeye getirmeyi planladıklarını ifade etti.

Bankamatiklerin, İş Bankası hacmi içindeki payı % 31

'İş Bankası'ndan neyi eksik' sloganı yaklaşık 1.5 yıldır farkındalık yaratan İş Bankası, bundan sonraki süreçte bankanın müşterisi olmayan bireyler tarafından kullanımını da teşvik etmeyi hedefliyor. İş Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Strateji Bölüm Müdürü Sedat Tosyalı, özellikle para yatırmalı modellerin kartsız işlemler ile buluştuktan sonra şube işlem yükünün azalmasına ciddi katkı sağladığını bildirdi.

Tosyalı, İş Bankası olarak Bankamatiklerin kullanımının artırılmasını şubelerinin performansına katkı sağlayacak bir model ile teşvik ettiğini ifade ederek "Bankamatiklerimizin, İş Bankası işlem hacmindeki payı yüzde 31, şubelerimizin payı ise yüzde 27'dir" dedi.

Tosyalı, banka olarak sayısı 4 bin 100 adedin üzerindeki Bankamatik'le müşterilerine yaygın olarak hizmet verdiklerini ifade ederek "2011 yılı içinde de müşterilerimize daha yakın olabilmek, ihtiyaç duyabilecekleri her yerde hizmet verebilmek için özellikle merkezi ve yoğun lokasyonlarda Bankamatiklerimizi yaygınlaştırmaya devam etmeyi planlıyoruz. Bankamatik sayısı olarak öncülüğümüzü muhafaza etmek, herkesin en kolay ulaşabildiği Bankamatik yerleşim ağına sahip olmak hedeflerimizin yanı sıra tüm banka kartlarının en çok kullandığı Banka olma konusunda da "ilk"ler arasında olmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Tosyalı, hesap bakiyesi sorma, para çekme, para yatırma, kredi kartı borcu ödeme, fatura borcu ödeme, yatırım fonu alış-satış, menkul kıymet bilgi sorma, ortak ATM kapsamında diğer banka kartlarıyla para çekme ve bakiye sorma ve faturasız hat işlemlerinin Bankamatik'lerde en çok yapılan işlemler olarak öne çıktığı bilgisini verdi.

Ayrıca kartsız işlemlerin kullanılmaya başlanmasıyla sadece İş Bankası müşterilerinin değil bankanın müşterisi olmayan kesimlerin de Bankamatiklerini kolaylıkla kullanabildiğini ifade etti.

"Bankamatiklerimiz hem para çekme hem yatırma işlemleri için yoğun olarak kullanılmaktadır" diye Tosyalı, para yatırma özelliğine sahip Bankamatiklerinde, para yatırma tutarı ile para çekme tutarı neredeyse eşit seviyeye geldiğini aktardı.

Tosyalı şu ifadeleri kullandı: "Ancak biz bu işlemler için Bankamatiklerimizi şubelerimizle karşılaştırmayı tercih ediyoruz. Çünkü temel amacımız, müşterilerimizi şubeye gitmelerine gerek kalmadan Bankamatiklerimize yönlendirerek bu işlemleri yapabilmelerine olanak sağlamaktır." Tosyalı, banka müşterisi olmayanların da İş Bankası Bankamatiklerini kullanabilir hale geldiğine dikkat çekerek , "İş Bankası olarak çok kanallı bankacılık vizyonumuz doğrultusunda geniş bir yelpazede müşterilerimize hizmet sunmaktayız. Bankamatiklerimizden yapılabilen bankacılık işlemleri için Bankamatik kullanımını; Bankamız müşterisi olmayanlara yönelik işlemler için de kartsız işlem menümüzün kullanımını teşvik etmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır" bilgisini verdi.

Yoğun lokasyonlara geri dönüşümlü ATM'ler gelecek

Banka olarak şu an daha çok para yatırma ve çekme hazneleri ayrı modelleri kullandıklarını da anlatan Tosyalı, yakın zamanda ortak hazneleri olan Bankamatik cihazlarını nakit akışının yüksek olduğu lokasyonlara yerleştirmeyi planladıklarını da aktardı. Tosyalı, "Dolayısıyla, bir müşterimizin faturasını ödemek için kullandığı banknot, başka bir müşterimize para öderken verilebilecektir" ifadelerini kullandı. Tosyalı, bankanın sunduğu biyokimlik gibi biyometrik tabanlı teknolojilerin, bozuk para verme ünitelerinin ve temassız kart okuyucularının kullanımının arttırılmasını hedeflerini de açıklayarak "Bunun dışında Bankamatik cihazlarımızın satış kabiliyeti geliştirilmiş olup, en son olarak Bankamatiklerimizden hem mevcut müşterilerimize hem Bankamız müşterisi olmayanlara Anadolu Sigorta Ferdi Kaza Sigortası satışına başlanmıştır. Bankamatiklerimizden satışa sunulacak ürünlerimizin çeşitlendirilmesi devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir