Marka müracaatı başvuruları artıyor

Yıl sonuna kadar 100 bin başvuru yapılması halinde Avrupa liderlik tahtından olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'nin şu anda marka müracaatları sıralamasında Avrupa'nın ikinci ülkesi olduğunu belirterek, "Bu yıl sonuna kadar 100 bin başvuru sayısını yakaladığımız zaman Avrupa'da en çok marka başvurusu gerçekleştiren ülke konumuna gelmiş olacağız" dedi.

Yamankaradeniz yaptığı açıklamada, Türk Ticaret Kanununda (TTK) ticari unvan, ürün ve marka tescili hakkında yapılan değişiklikleri içeren torba yasa tasarısının uygulamaya girmesiyle yaklaşık 1,5 milyon kuruluşa marka tescili yaptırma zorunluluğunun geldiğini, bu durumun marka tescili başvuru sayısını artıracağını belirtti.

com.tr uzantılı alanlarda tescil zorunlu

TTK'daki değişikliğe göre işletmeler için web sitelerinin alan adı (domain) zorunluluğunun getirildiğini anımsatan Yamankaradeniz, şunları kaydetti:

" Mevcut şirket sayılarının web sayfası adetlerine baktığımızda son derece yetersiz olduğunu gördük. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde (5 yılda) 500 bin yeni domain adı tescili söz konusu olacak. Özellikle, com.tr uzantılı alan adlarında marka tescili zorunluluğu var. Bugün Türk Patent Enstitüsü'nde 600 bin civarında tescilli marka var. Önümüzdeki 5 yılda yaklaşık 500 bin marka tescili gelecek öngörüsünde bulunuyoruz."

Bunun da yıllık olarak ortalama 100 bin marka tescil başvuru anlamını taşıdığına dikkati çeken Yamankaradeniz, şöyle konuştu:

"Türkiye, şu anda marka müracaatları sıralamasında Avrupa'nın ikinci ülkesi konumunda. Ülkemiz, 2010 yılı sonu itibariyle 82 bin marka müracaatını gerçekleştirdi. Almanya 90 bin marka müracaat sayısıyla Avrupa'da birinci. Türkiye, bu yıl sonuna kadar 100 bin başvuru sayısını yakaladığı zaman Avrupa'da en çok marka başvurusu gerçekleştiren ülke konumuna gelmiş olacak Bu aynı zamanda Türkiye imajı açısından, marka imajı açısından son derece önemli."

Bu konularda ilginizi çekebilir