Marmara Depremi'nin 9'uncu yılı
Hayatını kaybedenler, Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03.02'de anıldı.
İSTANBUL - Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 9 yıl geçti.
Resmi verilere göre 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından yaralar sarılıp, kentler yeniden kurulurken, hasarlı binalarla ilgili sorun tam anlamıyla çözülemedi.
Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya ve Yalova'da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde, resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken onbinlerce kişi de yaralandı.
Marmara Depremi'nden en çok etkilenen Kocaeli'nde 9 bin 477 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 881 kişi yaralandı.
Depremde, 35 bin 180 konut, 5 bin 770 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.
İl genelinde 47 ağır hasarlı bina, mahkeme sürecinin devam etmesi, tarihi eser niteliği taşıması ve içinde yaşayanlar olduğu için yıkılamadı.
Hayatını yitirenler anıldı
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler, Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03.02'de anıldı.
Atatürk Bulvarı'ndaki saatin önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, saat 03.02'de depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu. Moloz yığınlarının arasında kalan 12 yaşındaki kızı Tuğba'yı yitiren acılı anne Firdevs Akgül (45), kızının fotoğrafına ve oğluna sarılarak ağladı.
Yalova Deprem Anıtı önünde tören
Öte yandan hayatını kaybeden Yalovalılar da, Yalova Deprem Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
Marmara Depremi'nde ölenler için, Yalova sahilinde, 17 Ağustos Parkı'ndaki Deprem Anıtı'nda Yalova Belediyesi ile Müftülük tarafından anma etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe katılan yaklaşık bin kişilik grup, dualar okuyup gözyaşı döktü. Gece boyunca Deprem Anıtı'nda bekleyen Yalovalılar, kaybettikleri yakınlarının adlarının yazılı olduğu anıtın mermer kaidelerinin üzerine çiçekler bıraktı. İlahilerin dinlendiği gecede, Yalova Müftülüğü görevlileri mevlit okudu.
Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG) üyeleri de Deprem Anıtı'na ellerinde meşalelerle geldi. Dernek Başkanı Sabri Karaçam, olası afetlerde ilk müdahaleyi her zaman vatandaşın yaptığını anımsatarak, vatandaşlardan MAG'a katılmalarını istedi.
Depremin meydana geldiği saat 03.02'ye kadar gözyaşları içinde okunan dualara eşlik eden Yalovalılar, bir dakikalık saygı duruşunun ardından dağıldılar.
Donanma Komutanlığı'nda hayatını kaybedenler anıldı
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Donanma Komutanlığında hayatını kaybeden 420 personel ve aileleri anıldı. Deprem Şehitleri Anıtı'ndaki anma töreni, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Bülent Bostanoğlu'nun anıta çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Deniz Binbaşı Halil Yiğit, burada yaptığı konuşmada, depremde 420 personelin yaşamını yitirdiğini, birçok binanın yıkıldığını anımsattı.
Büyük felaketin yıl dönümünde acıların yeniden tazelendiğini ifade eden Yiğit, en büyük temenninin o günleri bir daha yaşamamak olduğunu söyledi.
Büyük depremin ardından büyük seferberlik başlatıldığını belirten Yiğit, "Türk ulusu, tarihindeki en büyük dayanışma örneklerinden birini sergileyerek ulusça birlik olmayı dünyaya göstermiştir" dedi.
Yiğit, şöyle konuştu:
"Felaketin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, çektiğimiz acıları hala derinden hissetmekteyiz. Ancak ülkemizin, milletimizin geleceği için bu acılardan ders alıp doğal bir afet olan depremin hasarlarını en aza indirmemiz gerekmektedir. Aynı acıyı çocuklarımıza yaşatmamak için depremlere karşı her an hazırlıklı olmayı bir görev bilinci içinde kavramamız gerekmektedir."
Daha sonra, Tümamiral Bostanoğlu anıt anı defterini imzaladı, depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.