Marmarabirlik ithalat tepkisini Bakanlık’a taşıdı
BURSA (DÜNYA) - Zeytin ve zeytinyağında ithalat talebine karşı çıkan Marmarabirlik, AK Parti Milletvekilleri Şahin ve Berber ile birlikte Ekonomi Bakanlığı’nı ziyaret ederek, sektör sorunları raporunu sundu. Ziyarette, İthalat Genel Müdürlüğü’nden üreticileri rahatlatan açıklamalar geldi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği’nin (EZZİB) sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat talebine karşı çıkan Marmarabirlik, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile birlikte Ekonomi Bakanlığı’nı ziyaret ederek, İthalat Genel Müdürü Kadir Bal’a sektör sorunlarına ilişkin rapor sundu. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve Genel Müdür İbrahim Minareci ile Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat’ın da yer aldığı ziyarette, Türkiye’nin sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim rakamları ele alınarak, DİR kapsamında ithalata gerek olmadığı savunuldu.
AK Parti Bursa Milletvekili Şahin, Marmarabirlik gibi güvenilir bir kurum tarafından hazırlanan sektör raporunun Bakanlık’ta güven telakki ettiğini belirterek, önümüzdeki günlerde İthalat Genel Müdürlüğü’nün İhracat Genel Müdürlüğü’ne üreticiler lehine görüş bildireceği kanaatinde olduklarını açıkladı.
'Bakanımız da üreticiyi destekliyor'
Milletvekili Şahin, “Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ile telefonda görüşme imkanımız da oldu. Bakanımız DİR kapsamında ithalata sıcak bakmadıkları yönünde değerlendirmede bulunarak, Türkiye’de üreticinin her zaman desteklenmesi gerektiğini belirttiler. Bizler siyaset kurumu olarak üreticinin hayatını idame ettirmesi için gerekli tüm tedbirlerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
'Olumlu kanaat edindik'
AK Parti Manisa Milletvekili Berber ise “İthalat Genel Müdürümüz tüm tarafların görüşlerini almadan bu konuda izin vermeyi düşünmediklerini söylediler. Görüşmelerden Bakanlık’ın şu anda böyle bir düşüncesinin olmadığı yönünde kanaat edindik. Ege İhracatçı Birlikleri’nin içerideki fiyatları baskılamak için sundukları gerekçeler bizce makul değil. Hasat sezonuna 3 ay kalmış. 3 ay sonra yeni sezon ürünler çıkacak. Tam da bu sırada DİR’e izin vermek doğru bir politika olmaz” dedi.
'Üretim sıkıntısı yok'
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa da ziyarette, zeytin ve zeytinyağı üreticisinin haklarını savunduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Sofralık zeytin ve zeytinyağında dünya liderliğine oynayan bir ülkede, üretimin yetersiz olduğunu gerekçe göstererek DİR kapsamında ithalatı gündeme getirmek oldukça yersizdir. Rakamlar her yıl artan üretim miktarı ile birlikte kısa sürede Türkiye’nin beklenenden daha fazla sofralık zeytin ve zeytinyağı kapasitesine ulaşacağını göstermektedir. Bu rakamların yakalanması için DİR kapsamında ithalat yapmak yerine üreticiye destek verilmesi gerekmektedir. Kaldı ki ülkemizde ithalata gerek yoktur ancak ithalat senaryoları 1 Şubat 2015 tarihinde başlamıştır. Bu tarihte ithalat yapılmadığı halde 3 bin ton ham zeytinyağı ithal edildiği yönünde haberler gündeme taşınmıştır. Buradan anlaşılacağı gibi birileri üst makamları ve sektör temsilcilerini yanlış yönlendirmek amacıyla manipülasyon yapmıştır. Konunun anlaşılması için söz konusu tarihte yayınlanan ithalat haberlerinin okunması yeterli olacaktır.”