Mavi Marmara raporundan memnunuz

Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi heyetinin İsrail'in Gazze'ye yardım götüren konvoya saldırısıyla ilgili raporundan memnun olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren konvoya saldırısıyla ilgili olarak veri toplamak ve gerçekleri tespit etmekle görevlendirilen BM İnsan Hakları Konseyi (İHK) heyetinin raporundan memnun olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 31 Mayısta Gazze'ye insani yardım konvoyuna karşı uluslararası sularda düzenlediği, sekiz Türk ve bir ABD vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıyı ve sonuçlarını incelemek üzere BM İnsan Hakları Konseyinin veri toplamak ve gerçekleri tespit etmek üzere 2 Haziranda heyet kurduğu, heyetin 22-29 Ağustos tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Veri toplama heyetinin raporunu 22 Eylülde İHK'ye sunmuş olmasından memnuniyet duyulduğu vurgulanan açıklamada, tanık ifadeleri, otopsi raporları ve uzman görüşlerine dayanan raporun, kapsamlı ve detaylı bir çalışmanın ürünü olduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, raporun bu haliyle uluslararası toplumun 1 Haziran tarihli BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklamasında da ifadesini bulan, uluslararası standartlara uygun, süratli, tarafsız, muteber ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi beklentisinin karşılanmasına da katkıda bulunabilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

Açıklamada, raporun temel tespitlerinin, Türkiye'nin Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nca hazırlanarak 1 Eylülde BM Soruşturma Paneli'ne sunulan ulusal raporunun bulgu ve değerlendirmeleri ile örtüştüğünün altı çizildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir