MB, ekonomiyi olumlu değerlendirdi

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Merkez Bankası yöneticilerinin Bakanlar Kurulu'na çeşitli konularda bilgi verdiklerini belirterek, "Verilen brifingde ekonomimiz için olumlu değerlendirmeler yapılmıştır" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu'nda, Merkez Bankası‘nın faaliyetlerinin de ele alındığını belirten Çiçek, Merkez Bankası Kanunu gereği 6 ayda bir banka yöneticilerinin Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini hatırlattı.

Çiçek, toplantıda Merkez Bankası yöneticilerinin, para politikaları, fiyat ve istikrar politikaları ve bankanın faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiğini anlattı. Dünkü toplantıda konuyla ilgili genel bir değerlendirme yapıldığını bildiren Bakan Çiçek, ardından küresel kriz ve bunun Türkiye'ye etkilerinin, Türk ekonomisindeki son gelişmeler, para ve maliye politikaları ve enflasyon görünümüyle ilgili bilgi sunulduğunu dile getirdi.

Cemil Çiçek, "Bugün yapılan değerlendirmede iktisadi faaliyetlerde toparlanmanın devam ettiği, istihdamda canlanma sinyallerinin alındığı, kredi erişim imkanının arttığı, düşük faiz ortamının devam ettiği başlıkları olmak üzere genelde bir olumlu değerlendirme yapılmıştır" dedi.

Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Yasası‘yla ilgili kanun tasarısının ele alındığını da kaydeden Çiçek, şunları söyledi: "Kabul ettiğimiz tasarıyla tüm ihtiyaçları cevaplayacak bir düzenleme yapılacaktır.

Ümit ediyoruz, bunu süratle TBMM'de de yasalaştırma imkanına kavuşturmuş oluruz. "Toplantıda Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci ile ilgili gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ayrıca iç ve dış gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduğunu dile getirdi.

"AK Parti, CHP kurultayına davet edilmedi"

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Zonguldak'taki maden kazasıyla ilgili ek önlem ve tedbirlerden söz edilmişti. Madenlerin güvenliğinin artırılması için çalışma var mı?' sorusu üzerine Çiçek, bu konu üzerinde ilgili bakanlığın çalıştığını söyledi.

Maalesef arzu edilmeyen sonuçların olduğunu belirten Çiçek, "Ama dünyanın başka bölgelerinde de bu sektör belli risklere açıktır. Ne tedbir alırsanız alın, bunlar olabildiğince bu sayıyı asgariye düşürüyor. Ama tüm dünyada da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Bize düşen, ne imkan varsa teknik, teknolojik ve maddi olarak bunların gereğini eksiksiz yerine getirmektir. Denetimleri belki biraz daha artırmak gerekecektir. Bu yönüyle ilgili çalışmayı hem Çalışma Bakanlığı alıyor... Yarın Mecliste etraflı bir bilgilendirme yapılmış olacaktır" dedi.

Bakan Çiçek, "CHP'deki genel kurultay gündeme geldi mi? Burada kullanılan dili nasıl değerlendirirsiniz? Sayın Başbakan'ın ziyaret etmesi gündemde mi?" sorularına ise şu yanıtı verdi:

"Evvela bu kongrenin CHP'ye ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Partiler arası ilişkilerimiz zaman zaman gerginleşir, zaman zaman sertleşir ama iki tane önemli geleneği uzunca bir zamandan beri partiler olarak yerine getiriyorduk. Bu konuda bir eksiklik olmuyordu. Bunlardan bir tanesi, bayramlarda bütün partiler birbirlerini ziyaret ediyorlar. Hiç olmazsa bu vesileyle daha olumlu, daha pozitif bir görüntü kamuoyuna verilmiş oluyordu. Bu önemli.

İkincisi; parti kongrelerine de kongreye hangi parti yapıyorsa diğer partileri davet ediyorlar. Bildiğim kadarıyla AK Parti, bu kongreye davet edilmemiştir. Doğrusu bunu da yadırgadığımı da burada ifade etmek istiyorum. Ama hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hem CHP'ye hem ülkemize hayırlar getirir, bunu temenni ederiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir