MB: Enflasyon düşüş eğiliminde olacak

PPK, krediler ve iç talebin güçlü seyir izlediğini, ancak dış talebin zayıflığı nedeniyle toplam talep koşullarının henüz enflasyonda baskı oluşturmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş eğiliminde olacağı, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulundu.

11 Kasım’daki Para Politikası Toplantısı Özeti’ni yayımlayan Merkez Bankası, ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,83 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 0,62 puan azalarak yüzde 8,62 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Ekim ayı itibarıyla yüzde 8,62 olan enflasyonun 5 puanı aşkın kısmının sadece işlenmemiş gıda ve tütün ürünlerindeki fiyat artışlarından kaynaklandığına dikkat çeken Kurul, söz konusu kalemlerdeki fiyat artış oranlarının zaman içinde kademeli olarak gerileyeceği beklentisini korudu. 

Önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda grubu fiyatlarının yıllık artış oranlarında belirgin bir gerileme olmasını bekleyen PPK, bunun yanı sıra, 2011 yılının başlarında tütün ürünlerindeki baz etkisinin büyük ölçüde ortadan kalkmasının da katkısıyla, enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını tahmin etti. Temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise önümüzdeki dönemde sınırlı yükselişler sergileyebileceği, ancak orta vadeli hedeflerle uyumlu düzeylerde kalacağı öngörüldü.

Öte yandan Para Politikası Kurulu,  özellikle krediler ve iç talebin güçlü bir seyir izlediğini, ancak dış talebin zayıf seyri nedeniyle toplam talep koşullarının henüz enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmadığı görüşünü de paylaştı.

Bununla birlikte PPK, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü bir kez daha teyit etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir