MB ilave döviz alımı yapacak

Merkez Bankası, rezerv birikiminin hızlandırılması için, bir hafta içerisinde en fazla 300 milyon ABD doları olmak üzere 'ilave' alım yapabileceğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası, 4 Ekim 2010 tarihinden itibaren döviz alım ihalelerinde yöntem değişikliği yapılmasına karar verdi. Buna göre; yurt içine sermaye akışının güçlü seyredeceği değerlendirilen bir dönemde rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla, bir hafta içerisinde ilaveten 300 milyon ABD doları (en fazla) döviz alım ihalesi yapılacak.

Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruda; bir taraftan döviz rezervlerini kuvvetlendirmek amacıyla ülkemize yönelik sermaye akımlarından daha etkin bir şekilde faydalanmak, diğer taraftan akımların değişkenliğine karşı daha esnek olabilmek amacıyla 4 Ekim 2010 tarihinden itibaren döviz alım ihalelerinde yöntem değişikliği yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Şu anda uygulanan düzenli döviz alım ihalelerinin dışında, yurt içine sermaye akışının güçlü seyredeceği değerlendirilen bir dönemde rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla, bir hafta içerisinde ilaveten 300 milyon ABD doları (en fazla) alınmasına karar verilmesi durumunda, bu tutar o haftanın ilk işgünü saat 11.00’de kamuoyuna duyurulacak.

Bu tutarın yüzde 20’sinin ilk iş günü içinde alımına karar verilmesi durumunda, saat 13.30’da o günkü döviz alım ihalesinde fazladan 60 milyon, dolayısıyla düzenli olarak alımı yapılmakta olan 40 milyonluk tutarla birlikte 100 milyon ABD doları alınacağı açıklanacak.

Ek alım ihalelerinde düzenli alım ihalelerinden farklı olarak ihalede kazanan bankaların opsiyon hakkı olmayacak. Bu ihalede 100 milyon ABD dolarına kadar döviz alımı yapılacak, bu durumda ilave alımı yapılan tutar 60 milyon ABD doları olacak.

Böylelikle, haftanın kalan günlerinde düzenli döviz alım ihale tutarlarına ilave olarak en fazla toplam 240 milyon ABD doları daha alınabilecek.

Döviz Alım İhalesinde Yöntem Değişikliği 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir