Meclis'te tansiyon yükseldi

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın sinkaflı küfrü damgasını vurdu. Sağlam, küfür için özür diledi ancak özrü kabul etmeyen CHP'li milletvekilleri kürsüyü işgal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın sinkaflı küfrü damgasını vurdu. Sağlam, küfür için özür diledi ancak özrü kabul etmeyen CHP'li milletvekilleri kürsüyü işgal etti.

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin konuşmasında sataşmada bulunduğunu iddia ederek söz istedi. Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, Canikli'ye iki dakika süre verdi.

Canikli kürsüye çıkarken CHP sıralarından sataşmalar olunca Meclis Başkanvekili Sağlam, "Lütfen. Daha söze başlamadı kardeşim, daha söze başlamadı" diye tepki gösterdi. Sataşmaların devam etmesi üzerine Sağlam, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'a yönelik "Hep sen mi konuşacaksın ya. Otur. Daha söze başlamadı ya" diye çıkıştı. Bu arada Sağlam'ın sinkaflı bir küfür ettiği duyuldu.

Sağlam milletvekillerinin konuşmasının devam etmesi üzerine, "Değerli arkadaşlar, beyler. Arkadaşlarınız konuşurken bağırıyorsunuz, karşı taraf konuşurken bağırıyorsunuz. Lütfen, sükunet içinde dinleyin. Özellikle zatıaliniz her gün bağırıyorsunuz. Her celsede. Ayıptır. Bakın arkadaşlar, susun da dinleyelim. Konuşacaksınız kürsüye" dedi.

"Umarım böyle bir şey yapmamışsınızdır"

Bu sözlerden sonra AKP'li Canikli konuşmasını yaptı. Canikli'nin konuşmasından bir süre sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, kendisi konuşurken televizyondan izleyenlerin Meclis Başkanvekili Sağlam'ın ağzından bir küfür çıktığıyla ilgili internette yorum yaptıklarıyla ilgili bilgi geldiğini söyledi. Sağlam, "Ne var konuşmamda" diye sordu. İnce, "Sinkaflı bir söz söylemişsiniz" diye yanıt verdi. Sağlam ise, "Hayır hayır. Zabıtlar gelsin efendim. Öyle bir şey yok" dedi. Görüntüleri istettiğini söyleyen CHP'li İnce, "Genel Kurulu TV'den izleyenler bizden daha net duyuyor. Sizin ağzınızdan böyle bir şey çıktığıyla ilgili internette yorumlar yapılıyor. Umarım böyle bir şey yapmamışsındır" dedi.

"Böyle birşey olduysa özür dilerim"

Sağlam bu sözler üzerine, "Ben de umarım... Böyle bir şey olduysa, özür dilerim. Böyle bir şey yapmadığımı zannediyorum" dedi. Sağlam'ın bu sözleri üzerine İnce, "Böyle bir şey yapmamanızı umuyorum. Eğer yapmışsanız özürle kapatılacak bir şey değil" derken Sağlam ise, "Gelirse gereğini yaparsınız, idam edecekseniz" diye çıkıştı.

Sağlam özür diledi

Meclis Genel Kurulu, verilen aradan sonra yeniden toplandı. Birleşimi açan Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, önceki oturumda ağzından çıkan sözlerle ilgili şunları söyledi:

"Teybi dinledim, oradan belli olmuyor, ama tutanaklarda hiç de Meclise yakışmayan, benim şahsıma yakışmayan, hiçbir arkadaşıma yakışmayan bir sözün ağzımdan çıktığı anlaşılıyor. Hiçbir kimseye veya şahsa gruba böyle bir şeyi gerçekten isteyerek bilerek yapmayacağımı arkadaşlarıma beyan etmek istiyorum. Her şeye rağmen bu kargaşa içinde kimseye muhatap olmasa bile böyle bir sözün ağzımdan çıkmaması gerekirdi. Bundan alınmışsa bir grup veya arkadaş, milletin önünde o arkadaştan da o gruptan da özür diliyorum."

Sağlam itirazların yükselmesi üzerine, "Burada yapılmaması gereken bir şey ağzımdan çıktığı anlaşılıyor. Gerek Meclis Başkanlık Divanı, gerekse bir arkadaş, grup adına böyle bir şey yapmamın mümkün olmadığını özür dileyerek söylüyorum. Taktir yüce Meclis'in" diyerek ikinci kez özür diledi.

  

CHP kürsüyü işgal etti

Bu konunun özürle geçiştirilemeyeceğini ifade eden İnce, savaş yöneten meclis koşullarında bile böyle bir sözün söylenmediğini belirterek şunları ifade etti:

"Bu milletvekilinin bir başkasına o gerginlikle söylediği söz değil. Bu söz Başkanlık Divanı'ndan söylendi. O kürsüde Gazi Mustafa Kemal oturdu. O kürsüde otururken savaş yönetti bu Meclis. Burada bir grup önerisi konuşuluyormuş, hafif bir gerginlik olmuş, Başkanın da ağzından böyle kötü sözler dökülmüş. Düşman topunun sesi Polatlı'dan duyulurken bu Meclis'i yönetenlerden bu sözler duyulmadı. Sizin haddinize mi düşmüş böyle bir laf etmek. O Meclis'i yönetenlerin ağzından en gergin anlarda bile o sözler çıkmamış."

İnce bir hafta önce kürsüden hatibinin itildiğini, bir hafta sonra da Meclis Başkanlık kürsüsünden küfür edildiğini belirterek "Bu kişi Meclis Başkanvekilliği yapamaz" diyerek CHP grubu milletvekillerini kürsüye davet etti. İnce, "Sayın Başkan o kürsüde oturduğu sürece bu kürsüden ayrılmayacağız" dedi.

 

Sağlam gitti, Yakut oturdu

İnce'nin çağrısı üzerine CHP'li milletvekilleri kürsüyü işgal etti. CHP'li vekillerin kürsüye gelmesi üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Sağlam, önce "Birleşimi kapatıyorum" dedi, ardından, "Birleşime ara veriyorum" dedi.

 

TIME'daki Erdoğan fotoğrafı

Bu arada, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın Başbakan Erdoğan'ın kapak olduğu TIME dergisini TBMM Genel Kurulunda göstermesi, tartışmaya neden oldu.

Genel Kurul’da söz alan Çıray, Başbakan Erdoğan'ın kapak olduğu TIME dergisini göstererek, "Şu derginin kapağındaki ruh halini herkesten önceden gördüler. Her gerçek sanatçı gibi malzemesinin ruhuna, gerçek karakteri nüfuz etmiş. Bu fotoğrafta cumhuriyetimizin kurucu liderlerini karalamak için, var olan karanlık bakışları yakalamış. Bu fotoğraf zorba bir ruhun portresidir. Bu karanlık bakışların ardındaki zorbalığı teslim olmayacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir