Merkel'in adayı Wulff

Aşağı Saksonya'nın başbakanı, seçilirsen Almanya'nın en genç cumhurbaşkanı olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Alman Şansölyesi Angela Merkel, Hörst Köhler'in istifasıyla boşalan cumhurbaşkanlığı için, hükümetin adayı olarak, kendi partisi Hıristiyan Demokratlar'ın 4 başkan yardımcısından biri olan Christian Wulff'u aday gösterdi.

Başkent Berlin'de gazetecilere bir açıklama yapan Merkel, "Ülkemizin bu zor günlerinde Christian Wulff'un bu sorumluluğu almaya istekli olmasından son derece memnunum" diye konuştu. Merkel, Wulff'u cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtarak hem iktidardaki yerini sağlamlaştırmayı, hem de son 3 buçuk yılın en düşük seviyesine inen hükümete güveni artırmayı hedefliyor.

Federal yapıdaki ülkenin batı eyaletlerinden Aşağı Saksonya'nın Başbakanı 51 yaşındaki Wulff, 30 Haziran'daki seçimi kazanması halinde ülkenin en genç cumhurbaşkanı ünvanını da alacak.

Volkswagen'de yönetim kurulu üyesi

Wulff'un başbakanı olduğu eyaletteki Wolfsburg kentinde otomotiv devi Volkswagen'in de merkezi bulunuyor. Cumhurbaşkanı adayının seçilmesi halinde, üyesi olduğu Volkswagen yönetim kurulundan da ayrılması gerekebileceği ifade ediliyor

Rakibi Gauck

Wulff'un adaylığına karşı çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ise eski Doğu Almanya İstihbarat Örgütünün (STASİ) arşivlerinin eski sorumlusu ve ''Unutmaya Karşı-Demokrasi İçin'' adlı derneğin Başkanı Joachim Gauck'u Cumhurbaşkanlığı makamı için aday gösterdi.

Almanya'da icradan ziyade bir temsil görevi üstlenen cumhurbaşkanı, parlamentodan geçen yasaları imzalayıp, yurtdışında ülkesini temsil ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir