Merkez Bankası açmaza girecek

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Refet Gürkaynak, Merkez Bankası'nın her şeyle uğraştığını belirterek, "Merkez Bankası, bir noktada,'enflasyona mı ağırlık vereceğim' yoksa 'bunlar da benim vazifemdir dediğim 85 şeyden birine mi ağırlık vereceğim' de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin 4 yıl boyunca asistanlığını yapan, FED'in son dönemde uygulamaya koyduğu "koşullu faiz politikası" konusundaki çalışmalarıyla uluslararası arenada büyük prestij kazanan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Refet Gürkaynak, "Merkez Bankamız çok yaratıcı politikalar uygulasa da bütün iktisat politikası ihalesini kendi üzerine aldığı için açmaza girecek" iddiasında bulundu. 
 
SKYTURK360'ın sorularını yanıtlayan Dr. Refet Gürkaynak, FED'in fazi politikasında "koşullu" döneme geçerek doğru bir hamle yaptığını, gelecek yıl ABD ekonomisinde bu hamlenin olumlu sonuçlarının görüleceğini söyledi. 
 
Cari açık ve döviz Merkez Bankası'nın görevi değil
Merkez Bankası'nın daha önceleri enflasyon hedeflemesi yapan bir Merkez Bankası olduğunu belirten Gürkaynak, "Şimdi enflasyon hedefi var ama büyüme o da bizim işimiz, cari açık o da bizim işimiz, döviz kuru o da bizim işimiz, banka kredisi büyümesi o da bizim işimiz... Bunların hepsi bir Merkez Bankası'nın işi değil. Yani bu bir Merkez Bankası'nın özellikle de bizimki gibi elindeki araçların neler olduğunu, kanunun neler söylediğiniz bildiğimiz bir Merkez Bankası'nın yapması gereken ve yapabileceği şeyler değiller." 
 
MB'nin yaptığı iş fazla
Gürkaynak, Merkez Bankası'nın bu kadar çok şeyi birden başarabilmek için çok yaratıcı bir iktisat politikası uyguladığını söyledi. Bir iktisatçı olarak bunu izlemekten ve düşünmekten çok büyük zevk aldığını dile getiren Gürkaynak, "Fakat bu normalde benim 'keşke başka bir Merkez Bankası başka bir ülkede bunu yapıyor olsaydı da ben düşünüyor olsaydım' diye düşüneceğim şeyler. Yani Türkiye'de Merkez Bankası'nın yaptığı işi aşağı yukarı neden yaptığını anlayabiliyoruz. Fakat bu kadarı fazla. Bütün iktisat politikası ihalesini kendi üzerine almış bir Merkez Bankası, bir noktada 'enflasyona mı ağırlık vereceğim yoksa kendime bunlar da benim vazifemdir dediğim 85 diğer şeyden birine mi ağırlık vereceğim' deme açmazına gelecek." 
 
FED'in yeni politikası işe yarayacak
"FED'in Türkiye ve dünyadaki genel uygulamanın aksine para politikası amacının ikili bir amaç olduğunu söyleyen Gürkaynak, şöyle devam etti: 
"Yani onların kanununda, fiyat istikrarı ve mümkün olan en yüksek istihdam yazıldı. Şu anda Amerika özelinde FED iktisat politikası yapan yegâne kurum, siyasi nedenlerle Amerika'da maliye politikası yapılamıyor herhangi bir şekilde. Dolayısıyla da zaten enflasyonun yerlerde süründüğü, riskin enflasyon değil deflasyon olduğu bir ortamda FED kendisine 'peki o zaman ben bu ikinci amacıma ağırlık vereceğim' dedi. Demek ki bir şekilde FED işsizliğin yüzde 6.5 olmasını sağlayacak. Bu hakikaten kuvvetli bir para politikası iletişimi yöntemi. Ben işe de yarayacağını düşünüyorum ve önümüzdeki yıl boyunca Amerika'da bunun işe yaradığının emarelerini göreceğimizi düşünüyorum."