Merkez Bankası'ndan piyasaya müdahale

Bu müdahaleyle piyasadan 1.5 milyar dolar çekilmesi ve kurların hareketlenmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası, Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verildiğini açıkladı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, son dönemde kredilerde görülen artışlar dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 0,5 puan artırılarak yüzde 5'ten yüzde 5,5'e ve yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildiği bildirildi.

Açıklamada, piyasanın likiditesinin yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla da yaklaşık 2,1 milyar Türk Lirası azaltılmış olacağı belirtildi.

Ayrıca 8 Ağustos 2001 tarihinden itibaren Türk parası zorunlu karşılıklara, 24 Mayıs 2002 tarihinden itibaren yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödendiği anımsatılan açıklamada, yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına 5 Aralık 2008 tarihinde son verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "gelecekte zorunlu karşılık oranlarının makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı araçlardan biri olarak daha aktif bir şekilde bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına da son verildiği" duyuruldu.

Dolar 1.4860'a çıktı

Tebliğ 1 Ekim 2010 tarihi yükümlülük döneminden geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Bu müdahale ile piyasadan 1.5 milyar dolar çekilmesi ve kurların biraz hareketlendirilmesi hedefleniyor.

Müdahalenin ardından dolar yükseldi ve 1.4860 TL'ye çıktı. Ancak kurdaki hareketin sınırlı olması bekleniyor.

Müdahaleyle piyasanın likiditesi yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla ise yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası azaltılmış olacak.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir