Merkez Bankası'nın kararı olumlu ama yetersiz

Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın günlük 50 milyon dolar ve 50 milyon euro olmak üzere toplamda 115 milyon dolar tutarında bir alım yapmasını isteriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın, günlük alım miktarını 30 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarmasını olumlu ancak yetersiz bir adım olarak niteleyerek, Banka'nın günlük 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro tutarında bir alım yapmasını istediklerini belirtti.

Büyükekşi, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, son dönemde ihracatçının dile getirdiği en büyük problemin döviz kurlarında yaşanan sıkıntı olduğuna işaret ederek, TİM olarak Merkez Bankası'ndan rekabetçi bir kur seviyesi için destek talep ettiklerini belirtti.

Merkez Bankasının günlük 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro olmak üzere toplamda 115 milyon dolar tutarında bir alım yapmasını istediklerini ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Bu talebimizi yaparken Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırmasını ve bu yolla kura destek olmasını istiyoruz. Enflasyonun da düşüş eğiliminde olduğu bir dönemde Merkez Bankası'nın daha agresif hareket etmesini bekliyoruz. Şimdiye kadar günlük 30 milyon dolarlık alımların bir faydasının olmadığını gördük. Çünkü hem alım miktarı azdı hem de alınan döviz bankalar arası piyasada tekrar satılmaktaydı. Artan ithalat ile oluşan döviz talebine cevap vermek için döviz satılınca Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde bir artış olmamaktaydı. Merkez Bankası'nın günlük alım miktarını 30 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarması olumlu ancak yetersiz bir adımdır. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri için orta vadeli hedefler koyması ve piyasada hissedilecek bir miktarda alım yapması gerekir. Aksi halde atılan adımlar yetersiz kalacaktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir