Merkez, faizi yarım puan düşürsün

Büyükekşi, MB'ye döviz alımlarında günlük miktarı 50 milyon dolara çıkarması çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -  Aliağa'daki Petkim üretim tesislerinde açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında Merkez Bankası'na çağrıda da bulundu.

Büyükekşi, Merkez Bankası'na 50 baz puanlık indirime gitmesi, döviz alımlarında da günlük limiti 30 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkarması çağrısı yaptı.

TİM Başkanı, toplantıyı Türkiye adına geçen hafta çok önemli bir yatırım kararını açıklayan Petkim'in davetlisi olarak İzmir'de düzenlediklerini belirterek,"Bugün Petkim'deyiz. Çünkü Türkiye'de üretime verdiğimiz desteği bizzat göstermek istedik" dedi.

Aylık ihracat artış hızının, yaşanan tüm olumsuzluklara, paritedeki büyük soruna rağmen pozitif olmasını olumlu bulduklarını ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Aylık ihracat artış hızımızın, yaşanan tüm olumsuzluklara, paritedeki büyük soruna rağmen pozitif olmasını olumlu buluyoruz. Eğer paritedeki sorun, kurların genel düzeyindeki gerileme olmasaydı iki haneli artışlarımız devam edecekti. Biz ihracatçının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı hikayesi yazdığını görüyoruz. Morallerimizi yüksek tutuyoruz" dedi.

İhracat temmuzda 9.4 milyar dolar

Artan yabancı para karşılık oranı, yeterli değil

Kurlarla ilgili yakınmasını sürdüren TİM Başkanı Büyükekşi şu görüşleri dile getirdi:

" 'Türkiye'ye döviz giriyor, yapacak bir şey yok, verimliliğinizi artırın' şeklinde yapılan tavsiyeler gerçeği yansıtmıyor. Bize hep niye Merkez Bankası ve kur diyorsunuz diyenler var. Karlılık için konu dönüp dolaşıp kurların rekabetçi düzeyde olmasına geliyor. Kurların istikrarı için en büyük görev Merkez Bankamıza düşüyor. Merkez Bankası'nın yabancı para karşılık oranlarını yarım puan artırarak yüzde 10'a çıkarmasını takdirle karşılıyoruz. Ancak, ihracatçılar olarak bu adımın yeterli olmadığını söylüyoruz ve döviz kurlarında istikrar için daha fazlasını bekliyoruz."

Günlük döviz alım miktarı artırılsın

Mevcut kur rejimi çerçevesinde Merkez Bankası'nın döviz alarak kurlara destek olmasının mümkün olduğunu hatırlatan Büyükekşi "Bizim talebimiz Merkez Bankası'nın günlük 30 milyon dolar alım miktarını 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro seviyesine çıkarmasıdır. "Bundan sonra daha fazla yabancı para girişi olacak, TL değerlenmeye devam edecek" şeklinde yapılan değerlendirmeleri de hayretle izliyoruz. Önlem alınmasını istiyoruz. Madem geleceği görüyoruz o halde önlem alalım.

Döviz arzında sorun olacağı şeklindeki değerlendirmelere katılmıyoruz. Tam tersine Türkiye'ye yönelik sıcak para hareketleri hızlanarak devam etmektedir. İki günde 2 milyar dolarlık sıcak paranın girdiği bir ortamda 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro almak sorun olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Faiz 50 baz puan daha inmeli

Büyükekşi, enflasyon hedeflerinin düştüğü bir ortamda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılması gerektiğini de söyleyerek "Biz bunları isterken dışarıdaki fotoğrafı görüyoruz. Avrupa başta olmak üzere global kriz var, durgunluk var. Talep sorunu var. Bu durum karşısında ihracatçının fiyatlarını artırması kesinlikle mümkün değil. Rekabet edebilmemiz için fiyatlarımızı aynı seviyede tutmamız gerekiyor" dedi.

Yüzde 1 kur istikrar fon kesintisi yapılsın

TİM Başkanı, döviz büfelerinden yapılan işlemlerin de döviz arz ve talebi üzerinde etkili olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Yaratılmış olan bu ortam hem Türk vatandaşını döviz spekülatörü konumuna getirmiş ve piyasalarımız, günübirlik gelen yabancıların rahatlıkla at oynattığı bir hale gelmiştir. Bazen çok küçük kar oranları için piyasalarda yaratılan dalgalanma sebebiyle reel sektör ve ihracatçılar büyük zararlara uğramaktadır. Bir gün veya bir hafta içinde aynı para cinsinden defalarca para manipülasyonu yapılmaktadır. Para otoritesi bu duruma seyirci kalmaktadır.

Önerimiz, portföy yada spekülatif amaçlı döviz alım satımlarında, her işlem için yüzde 1 oranında "kur istikrar fonuna" bir kesinti yapılmasıdır. Bankalar, banka harici finans kurumları ve sermaye piyasası kurumlarında döviz işlemleri yapan bireysel yatırımcıların her işleminden yüzde 1 kesinti yapılarak bu fona aktarılması ihracata da büyük katkı sağlayacaktır."

İhracat temmuzda 9.4 milyar dolar

 

Bu konularda ilginizi çekebilir