Mersin Limanı' nda vergisiz akaryakıt satışı başlıyor

Limandan yapılacak sevkiyatlarda kamyon ve TIR'lara ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt verilmesi uygulaması yarın başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak, Mersin Limanı'ndan yapılacak sevkiyatlarda kamyon ve TIR'lara ÖTV'siz KDV'siz akaryakıt verilmesi uygulamasına izin veren kararnamenin yarınki Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Çağlayan, bu kararla beraber Mersin'de 3.70 TL olan motorinin, ihracata mal taşıyan kamyon ve TIR'lara Mersin Limanı'ndan 1.70 TL'ye verilmiş olacağını vurguladı.

Çağlayan'ın açıklamasına göre motorin satış fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak değişmekle birlikte, son rakamlar itibariyle Pendik'te 1,70 TL, Ambarlı'da 1,69 TL, Çeşme'de 1,67 TL, Kapıkule'de 1,81 TL, Hamzabeyli'de1,81 TL, İpsala'da 1,78 TL, Tekirdağ'da 1.75 TL düzeyinde bulunuyor. Bu istisnanın tanınmadığı Mersin dahil diğer liman ve kara çıkış kapılarında ise yaklaşık 3.50 Lira düzeyinde olan iç fiyatlar uygulanıyor.

Her seferde 2 bin 225 km tasarruf sağlanacak

Taşıma yapan firmaların Mersin-Trieste Ro-Ro hattını kullanarak yaptığı yol tasarrufunun en kısa güzergah hesaplamasında yaklaşık olarak her seferde 2 bin 225 km tasarruf sağlanacak. Sadece TIR taşımalarının tamamı dikkate alındığında yıllık 43 milyon km.'ye yakın tasarruf sağlanabilecek.

Diğer bir hesaplama ile mesafede sağlanan bu tasarruf 15 milyon litre akaryakıta denk gelmektedir. Bunun tasarrufun ekonomik boyutu ise yaklaşık 45 milyon TL'dir. Özellikle bu hattı kullanarak Türkiye'nin dış ticaretine katkı sağlayan lojistik firmalara, daha az zaman harcayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir