Meyve fiyatları enflasyonu tetikleyecek

Merkez Bankası, enflasyonun, ağustosta temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceğini öngördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası, enflasyonun, ağustos ayında temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceğini, son çeyrekte ise gıda fiyatlarının baz etkisinin tersine dönmesinin de katkısıyla düşüşe geçeceğini öngördü.

TCMB, 19 Ağustos tarihindeki Para Politikası Kurulu Toplantısının özetini yayımladı. Özette; Temmuz ayında fiyatların yüzde 0,48 oranında düştüğü ve yıllık enflasyonun 0,79 puan azalarak yüzde 7,58 olduğu anımsatıldı. Yıllık enflasyondaki söz konusu belirgin düşüşte temmuz ayı PPK Toplantı Özeti’nde de ifade edilen, tütün ürünleri ve dayanıklı mallarda artan vergi oranlarının oluşturduğu baz etkisinin önemli rol oynadığı belirtildi.

Enflasyonun, ağustos ayında temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceği, son çeyrekte ise gıda fiyatlarının geçtiğimiz yıl oluşturduğu baz etkisinin tersine dönmesinin de katkısıyla düşüş göstereceği tahmin edildi. TCMB, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği görüşünü aktardı.

Kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü de bir kez daha teyit etti.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

 

Bu konularda ilginizi çekebilir