MGK yeni 'Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni benimsedi

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan MGK yaklaşık 5 saat 15 dakika sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin benimsendiği MGK'dan, terörle mücadele konusunda da ilk kez ayrıntılı açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan MGK yaklaşık 5 saat 15 dakika sürdü.

Terörle mücadele ilk kez ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bildiride, yeni 'Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin görüşülerek uygun bulunduğu ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesi görüşü benimsendi.

Sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve komutanların bir araya geldiği; daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın görüştüğü MGK'dan, 1.5 sayfalık bildiri çıktı. Bildiride, sürpriz olarak yorumlanan maddeler ise terörle mücadele konusunda oldu. Her zaman terörle mücadeledeki kararlık vurgulandığı MGK bildirilerinde, bu kez 3 paragrafta farklı noktalara da dikkat çekildi. PKK'yla mücadeleye geniş yer ayrılan bildiride, alışılmışın dışında ayrıntılar şöyle oldu: Bölge halkından teröre karşı mücadelede alınan destek ve örgütün kara mayını kullanması, kadın ve çocukları hedef alması. Terörle mücadele konusunda ilk kez yurtdışına atıfta bulunularak, müttefik ülkelerin tavrına dikkat çekilmesi.

Yeni Kırmızı Kitap'ta neler var?

Türkiye'nin gizli anayasası ya da bilinen adıyla Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde ne değişti: 'İrtica tehdidi” ifadesi, beş yılda bir yenilenen Kırmızı Kitap'ta ilk kez tehdit unsurları arasında yer almıyor.

Bunun yerine iç güvenlik bölümünde 'din istismarı ile aşırı dinci örgütler' ifadeleri kullanılıyor. 2005 tarihli Kırmızı Kitap'ta, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması savaş sebebi olarak sayılırken, yeni belgede, bu durum öncelikli tehdit olarak tanımlanmıyor ve Yunanistan ile işbirliğine vurgu yapılıyor.

Önceki dönemlerde İran'dan gelebilecek rejim tehdidine yer verilen belgede, bu kez nükleer güç ve silah vurgusu dikkat çekiyor. Kuzey Irak'taki istikrarsızlık da altı çizilen tehditler arasında. 22 sayfadan 44 sayfaya çıkarılan, iç, dış güvenlik ve savunma olmak üzere üç bölümden oluşan belgede, darbeler ve çetelerin engellenmesi konusunda da üstü kapalı mesajların da yer aldığı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir