MİKON yeniden yapılandırılmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferudun GÜNDÜZ / Mersin İş Konseyi Genel Sekreteri

Türkiye'de kalkınma ajansları kavramını dahi bilmezken ilk ajansı kuran, üye bilgilerini elektronik ortama ilk taşıyan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO),  özellikle Mersin RIS Projesi ile de bölgesel yenilikçilik konusunda çok ciddi bir şekilde Türkiye'ye rol model olmayı başardı.

Önce 36 aylık bir çalışmayla kentte ve ilçelerde tüm ilgili aktörlerin görüşleri alınarak, Mersin'i geleceğe taşıyacak, doğru yatırım alanları belirlendi. Lojistik, tarım ve turizm alanlarında kurulan platformlarda önemli çalışmalara imza atmıştır. Türkiye'de bir kent ilk defa geleceğini bilimsel olarak planlayarak yol alıyor. Mersin kenti yukarıda belirtilen bu 3 konudaki master planlarını tamamlamak üzere. Böylece kent aktörleri hep birlikte Lojistik Master Plan paralelinde yine Türkiye'de bir ilk olacak olan Organize Lojistik İhtisas Bölgesi (lojistik köy) kurulmasına karar verdi. Bu konuda bir mütevelli heyet oluşturalarak bin 700 dönümlük bir arazi satın alındı. Ön tahsisi yapılan 46 parsele de daha şimdiden 110'un üzerinde talep toplandı.  Bu Lojistik köy, aynen Çukurova Uluslararası Hava Limanı'nda planlandığı gibi sadece Mersin'in değil Adana başta olmak üzere önemli sanayi kentlerimizin de istifade edeceği bir aktarma merkezi olacak.  Kent bu konuya çok sayıda kursla gençleri eğiterek de hazırlanıyor.

Lojistik Platformu Başkanı olarak ilk günden beri bu konuda fedakarca çalışan ve yüksek bir performans gösteren Josef Atat'ı alkışlamamız gereklidir gerçekten. Tarımın kent için önemini ve bu konuda önümüzdeki yeni fırsatları ise bölgemizde direkt olarak 50 bin üreticiye ulaştırdığımız Refleks Tarım Eki'nde anlatacağım. Bu sektörde Adana ve Hatay'ın daha fazla gecikmeden tarım master planlarını yaptırmaları gerekir ki sonrasında da bölgesel tarım master planını yapmamız söz konusu olabilsin.Turizmin de önce il bazında sonra da bölgesel turizm master planları yapılmadan sağlıklı yol alamayacağı da dikkate alınması gereken önemli bir husus.

MTSO bu ve benzeri inovatif projelerle övgüyü hak ediyor. Şimdi MTSO'nun dinamik ve başarılı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile MTSO Meclisi'nin Başkanı, Mersin iş dünyasının güven katsayısı en yüksek insanı Faik Burakgazi'ye düşen çok önemli bir rol var. Merhum Kadri Şaman döneminde başlatılan, MTSO'nun liderlik yaptğı yenilikçi bir proje olan Mersin İş Konseyi'ni (MİKON) yeniden yapılandırarak kentin önünü açmak. Kentteki önemli 21 oda ve STK'nın 3 yıl önce bir araya gelerek oluşturdukları çok önemli bir iş platformu olan MİKON'un MTSO'nun omuzlarına binen tarihi bir sorumluluktur.

Kent, yatırımlara gebe durumda ve MİKON bunun zeminini sağlayacak, kenti pazarlayacak, yerelde ve parlamentoda güçlü bir lobi oluşturacak en önemli enstrümandır. Mersin, Çukurova Uluslararası Hava Limanı, Lojistik Köy, Kazanlı-Seyhan Turizm Projesi, Organize Tarım Bölgesi, Mersin-Antalya Yolu gibi yatırımlarla yerli ve yabancı yatırımcıların gözbebeği bir kent olma yolunda.Unutulmamalıdır ki Mersin, aynı zamanda Çukurova Bölgesi'nde Adana'nın kardeş ve çıkarları ortak bir kentidir.

Kentlerin akil adamları il bazlı düşünmekten bölgesel düşünmeye yönelmek ve başarılı oldukları alanlardaki deneyimlerini de şeffaf bir şekilde paylaşmak ve kalkınmayı bölgesel olarak planlamak zorundadırlar. Benden söylemesi…

Bu konularda ilginizi çekebilir