Milletvekilleri 17 Kasım'da yemin edecek

Vekiller 17 Kasım'da yemin edecek, 22 Kasım'da Meclis Başkanı'nı seçecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milletvekilleri 17 Kasım Salı günü yemin ederek göreve başlayacak,  22 Kasım Pazar günü de TBMM Başkanı için seçim yapılacak. Vekillerin yemin etmesiyle birlikte hükümet kurma süreci de başlayacak.

TBMM'yi 17 Kasım Salı günü CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal açacak. Baykal en yaşlı milletvekili olarak Geçici Başkanlık görevini yapacak.

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak.

Yeni yasama yılının açılışında andiçme töreni yapılacak. Vekiller önce yemin edecek sonra Meclis Başkanı'nı seçecek.

Meclis Başkanı seçimi 22 Kasım Pazar günü yapılacak. TBMM Başkanı seçimi turlarının aynı günde tamamlanması planlanıyor.

Adaylar 5 gün içinde başvuracak

TBMM Başkan adayları, Meclis'in toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı'na bildirilecek. Buna göre TBMM Başkanlığı için gösterilecek adayların 17 Kasım'dan itibaren beş gün içinde Geçici Başkanlık Divanına bildirilmesi gerekecek.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

317 milletvekiline sahip AK Parti adayının 3. turda seçileceği ifade ediliyor.

18 Kasım Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurmak için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesi bekleniyor.

Partilerin grup toplantıları

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grubunu 16 Kasım Pazartesi günü AK Parti Genel Merkezi'nde toplayacak.

MHP Grubu 17 Kasım Salı günü yapılacak.

CHP Grubu 18 Kasım Çarşamba günü saat 13.00'te basına kapalı toplanacak.

Toplantıda grup başkanvekili seçimi (3 üye) Grup Yönetim Kurulu üye seçimi (9 üye), grup denetçi üye seçimi (2 üye), Grup Disiplin Kurulu üye seçimi (7 asıl, 2 yedek üye), TBMM Başkanvekili seçimi (1 üye), TBMM Katip üye seçimi (3 üye), TBMM İdare Amiri seçimi (1 üye) gerçekleştirilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir